Поділитись:

"Укрпошта" суттєво збільшить ціни на листи і посилки

П'ятниця, 24 лютого 2017, 12:02

Національна комісія регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) погодила підвищення граничних тарифів на універсальні поштові послуги в середньому на 49,4 %.

Вони можуть набути чинності лише після затвердження Міністерством юстиції, роль якого, як правило, формальна. НКРЗІ запропонувала підняти тарифи на відправку листів (поштівок, бандеролей) на 59,6 %, а посилок – на 22 %, – пише "Новое время".

Генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський заявив, що у випадку набуття чинності граничних поштових тарифів зростання доходів може проявитися за підсумками другого півріччя 2017 року. Він ухилився від відповіді, на скільки саме. Однак у нещодавно представленій стратегії розвитку Смілянський озвучив, що очікуваний дохід за поточний рік становитиме 5,5 млрд грн. Це на 1,1 млрд грн більше, ніж за минулий рік.

До 2021 року "Укрпошта" має намір потроїти свої доходи: з 4,4 млрд грн за 2016 рік до 13 млрд грн – через п'ять років. Половину з яких мають забезпечити саме поштові послуги. Держоператор поставив перед собою ціль захопити до 2021 року 36 % ринку посилок.

Цей сегмент останні кілька років стрімко зростав: з 30 млн одиниць у 2011 році до 90 млн, за підсумками 2016-го. За вказаний проміжок часу ринкова частка "Укрпошти" зменшилася з 63 % до 20 %.

Президент Української асоціації директ-маркетингу (УАДМ) Валентин Калашник зазначив, що відправлення посилок в "Укрпошти" було найдешевшим на ринку. Якщо підприємство "підтягне" швидкість доставки, то зможе залучити більше бізнес-клієнтів. А якщо підвищить якість обслуговування, то зможе збільшити число приватних користувачів, – припустив Калашник.

Він підкреслив, що багато гравців ринку директ-мейлу очікують від "Укрпошти" запровадження послуги згрупованих листів. Це коли листи формуються у бандеролі з адресою конкретного поштового відділення. Тому що зараз 20-25 % таких відправлень просто не доходять до своїх адресатів, – підкреслив президент УАДМ.

У прес-службі "Нової пошти" заявили, що нові граничні тарифи, у випадку набуття чинності, дозволять національному оператору поліпшити свою конкурентоздатність на ринку. Як наслідок, цей крок має позитивно вплинути і на загальний рівень ринкової конкуренції, – вважає найбільший конкурент "Укрпошти".

Згідно з дослідженням УАДМ, у 2015 році український ринок поштової логістики становив 5,3 млрд грн. За доходами "Укрпошта" займала 32,4 % ринку, а "Нова пошта" – 31,5 %.

Надрукувати
мітки:
коментарів