Поділитись:

Кабмін хоче скасувати регулювання цін на продукти

Вівторок, 28 лютого 2017, 19:03

Український уряд хоче перестати регулювати ціни на соціально важливі продукти харчування.

Про це йдеться в проекті постанови Кабінету Міністрів, який оприлюднило Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) у вівторок, 28 лютого, – повідомляє Deutsche Welle.

Планується, що проект, який не потребує погодження в парламенті, затвердить на своєму засіданні Кабмін.

Кабінет Міністрів запровадив держрегулювання цін на 15 категорій товарів понад 20 років тому. До них належать: борошно, хліб і хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, рис, яловичина і свинина, м'ясо птиці, курятина, ковбаса варена, коров'яче молоко, масло вершкове, олія, сир, курячі яйця, цукор і овочі. Націнка виробників на них не могла перевищувати 15 відсотків.

Скасування цієї норми МЕРТ пояснює тим, що наявне цінове регулювання є неефективними. До такого висновку в міністерстві прийшли після тримісячного пілотного проекту з тимчасового призупинення дії державного регулювання цін.

"За результатами моніторингу практично доведено відсутність дієвості такого регулювання, як встановлення нормативів рентабельності у розмірі від 2 до 15 відсотків, залежно від регіону та виду продукції",– повідомили у міністерстві.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман підтримує відмову держави від впливу на ціни.

"Ми прибираємо бар'єр, який завжди був інструментом тиску на бізнес в роздрібних мережах. Це антикорупційний крок, який буде правильно сприйнятий бізнесом", – заявив він на початку проведення експерименту.

Читайте також: РЕГУЛЮВАННЯ ЦІН НА ПРОДУКТИ ХОЧУТЬ СКАСУВАТИ: ЯКІ МОЖУТЬ БУТИ НАСЛІДКИ

Надрукувати
мітки:
коментарів