Поділитись:

У скільки українцям обійдеться блокада

Четвер, 02 березня 2017, 21:21
У скільки українцям обійдеться блокада

Втрати України в торговому балансі через блокаду становитимуть не більше 5 % валютної виручки або близько 150-170 мільйонів доларів на місяць.

Про це заявив керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій, – повідомляє Економічна правда.

За його оцінкою, у 2016 році металургійні заводи, що знаходяться на неконтрольованих територіях, виробили продукцію на суму 1,3 млрд гривень в поточних цінах.

"Також ці підприємства повинні були завезти на свої заводи в ОРДЛО близько 4,4 млн тонн руди, яку сьогодні так само можна пустити на експорт. Це в цінах минулого року виходить близько 255 млн доларів, в сьогоднішніх цінах це 350 млн доларів", – зазначив Паращій.

Таким чином, підсумовує він, чистий ефект – це близько 960 млн доларів втрат.

"Щодо вугілля: в минулому році ми мали купити там близько 8 млн тонн вугілля марок А і Т. Припустимо, ми будемо добре економити і потреба впаде до 5 млн тонн. У поточних цінах – 100 доларів з доставкою – це буде ще 500 млн доларів", – заявив експерт.

Він припустив, що через ситуацію, що склалася, нам доведеться більше імпортувати коксівного вугілля. За його підрахунками, це може ще додати 200-300 млн доларів до втрат.

"Тобто, якщо скласти все, ми виходимо десь на 1,8 млрд доларів чистого ефекту на торговий баланс. На місяць виходить недоотримання по торговому балансу близько 150-170 млн доларів в поточних цінах. Це зовсім небагато – менше 5 % від обсягу товарного експорту за грудень", – додав Паращій.

"До того ж, якщо ціни на сталь/руду не падатимуть, то у нас є шанс наростити експорт в цьому році мало не на 10 %", – додав експерт.

Раніше голова НБУ Валерія Гонтарева заявила, що тривале продовження блокади призведе до остаточного розриву виробничих ланцюжків і поставок готової продукції.

Згідно з оцінками Нацбанку, продовження блокади до кінця року може уповільнити зростання ВВП на 1,3 процентних пункту, тобто до 1,5 % в поточному році.

Глава НБУ повідомила, що ситуація, що склалася, може становити ризик інфляції опосередковано, через негативний вплив на платіжний баланс.

Крім того, за словами Гонтаревої, на стан поточного рахунку може вплинути скорочення експорту металургійної продукції і збільшення імпорту вугілля.

"За нашими оцінками, в результаті сальдо поточного рахунку платіжного балансу може погіршитися приблизно на 2 млрд доларів. Відповідно, це може негативно вплинути на динаміку міжбанку", – підсумувала глава НБУ.

Читайте також: ГУНЧИК СКАЗАВ, ЧИМ БЛОКАДА ТОРГІВЛІ З ДОНБАСОМ ЗАГРОЖУЄ БІЗНЕСУ ВОЛИНІ

Надрукувати
мітки:
коментарів