Поділитись:

Спілка журналістів виступає проти підвищення тарифів "Укрпошти"

Четвер, 09 березня 2017, 13:39
Спілка журналістів виступає проти підвищення тарифів

Національна спілка журналісті України засуджує непартнерські дії "Укрпошти", яка лобіює на приймання та доставку видань за передплатою, і закликає не допустити прийняття наказу про їх затвердження.

Відповідний проект документа оприлюднили на сайті Міністерства інфраструктури. Його обговорення триватиме до 3 квітня, – повідомляють журналісти на офіційній сторінці спілки.

"НСЖУ виступає категорично проти такого підвищення особливо на фоні неповернення газетам коштів за передплату та низької якості послуг підприємства, – наголошує перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко. – З приводу блокування коштів передплатників та неможливості впровадження нових тарифів ми вже звернулися до Кабміну. Зараз починаємо опитування редакторів і газетярів, які аргументують свою незгоду з такими тарифами низькою якістю поштових послуг. За результатами опитування НСЖУ додатково аргументує заперечення щодо намірів Укрпошти".

Ключові зауваження редакторів – нарікання на незадовільну якість доставки преси.

Підвищення тарифів зробить газету недоступною для більшості потенційних споживачів, – переконана редактор "Вечірньої газети" (Кіровоградська область) Олена Колесникович. "Тим більше, що сьогодні серед читачів газет переважна більшість – люди з незначними статками, які не можуть користуватися інтернетом", – наголошує вона.

"Доставка вкрай погана, газета надходить читачам не у п'ятницю, у крайньому випадку – у суботу, а у вівторок-середу, коли в ній уже немає сенсу. Через це ми втрачаємо передплатників і, як наслідок, – вигоду. Але претензії свої висловити не можемо, оскільки договір з Укрпоштою таких претензій не передбачає. При цьому жодна наша пропозиція стосовно доповнення договору відповідними пунктами не приймається", – коментує Надія Литвин (газета "Козельщинські вісті", Полтавська область).

Редактор видання "Вісник Кагарличчини" з Київщини Валентин Владіміров рішуче проти підвищення тарифів. На його переконання, це все одно не поліпшить доставку преси. Адже, попри те, що подібні підвищення відбувалися раніше, листоноші все одно працюють на 0,25 ставки. Натомість підвищення вдарить по газетах і призведе до їхніх збитків. Відтак, і газетярі не зможуть виплачувати обов'язкові мінімальні зарплати.

"Передплатники постійно скаржаться, що не отримують газету взагалі, або отримують із запізненням. Укрпошта відповідає передплатникам, що це вина редакції газети, газеті відповідає, що у них не вистачає листонош…" – розповідає Олександра Кузнюк (газета "Новини Костопільщини", Рівненська область).

Про несвоєчасну доставку газети говорить і редактор газети "Новини Фрунзівщини" (Одещина) Вікторія Майнич.

"Почастішали випадки "лівої" передплати, коли листоноші гроші передплатників кладуть собі в кишеню, а потім через раз за рахунок інших передплатників носять газету. В одному з сіл (досить великих) нашого району вже третій рік відсутній листоноша, що призвело до втрати близько 120 екземплярів газети. Що ми не робили – нічого не допомагає. Ніхто не хоче працювати і місити в селах болото та дражнити собак за копійчану зарплату".

Ініційоване Укрпоштою підвищення тарифів редактор називає практично вбивчим. Із цим погоджується і Олександр Згоранець, (газета "Волинь-нова", м Луцьк): "Категорично не підтримую, бо це вбиває українську пресу".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: "УКРПОШТА" СУТТЄВО ЗБІЛЬШИТЬ ЦІНИ НА ЛИСТИ І ПОСИЛКИ

Надрукувати
мітки:
коментарів