Поділитись:

Чи можливий для України безвіз у червні?

Понеділок, 13 березня 2017, 10:21
Чи можливий для України безвіз у червні?

Україна впевнено крокує до безвізовогоу режиму з ЄС – комітет Європарламенту з питань громадянських свобод (LIBE) затвердив відповідний проект резолюції для нашої країни, передавши ініціативу вищим законодавчим органам співдружності.

"Сегодня" дізналася, які залишаються ризики зриву "безвізової мрії" і на що зараз українцям варто звернути увагу.

Немає перепон

Під час голосування, яке відбулося 9 березня, з 44 членів комітету України підтримали 39, ще четверо були проти і тільки один утримався. Документ цей, нагадаємо, був узгоджений під час тріалогу між Європейським парламентом, Радою Євросоюзу і Єврокомісією наприкінці лютого. Тепер, за оприлюдненим раніше графіком, в перших числах квітня своє слово повинен сказати Європарламент, на початку травня – Рада міністрів ЄС, а вже з 12 червня перед українцями повинна відкрити свої кордони Шенгенська зона. При цьому, як українське керівництво, так і представники Європейського союзу не приховують, що безвіз практично у нас в кишені: виступаючи на засіданні LIBE, євродепутат Міхал Боні зазначив, що Україна виконала всі вимоги ЄС і "навіть перевершила очікування". А за словами заступника голови АП Костянтина Єлісєєва, сьогодні питання лібералізації лежить виключно в техніко-юридичній площині, а політичних перешкод немає жодних.

"Рішення вже було прийнято в Брюсселі, і зараз все виконується згідно з планом. Безвізовий режим повинен набути чинності до кінця червня. Повинен", – підкреслив посол ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі.

Ризики

Однак експерти вважають, що ризики, які можуть зіграти проти України, все ще залишаються.

"Перше, що загрожує, – відновлення повномасштабних бойових дій на Сході. Також до внутрішніх ризиків я б записав можливі економічний обвал, девальвацію і загальну нестабільність. А ось серед зовнішніх загроз я б виділив перемогу на президентських виборах у Франції Марі Ле Пен, яка підтримує Росію, або перемогу на голландських виборах популістів-націоналістів, які перешкоджали ратифікації нашої Угоди з ЄС", – говорить політолог Вадим Карасьов.

Своєю чергою експерт Ради зовнішньої торгівлі "Українська призма" Мар'яна Кузьо вважає, що всі політичні перепони для візової лібералізації зняті і навіть вибори у Франції вже не такі страшні. Вона зазначає: останні дані соціології демонструють, що Ле Пен не набирає достатньої кількості голосів і зараз потрібно зосередитися на знайомстві з механізмом припинення безвізу.

Механізм

"Євросоюз проводитиме постлібералізаційний моніторинг та відстежуватиме, чи виконуються у нас ті реформи, які ми взяли на себе. Так, якщо в Україні буде регрес в питанні електронних декларацій, боротьби з дискримінацією і корупцією, то це буде причиною припинення безвізового режиму", – каже Кузьо.

Варто зазначити, що днями заступник міністра МЗС України Сергій Кислиця закликав поважати закони ЄС, не ставитися егоїстично до майбутнього безвізу і не допускати запуску "механізму призупинення". Останній документ, нагадаємо, в ЄС затвердили 27 лютого. У ньому міститься ряд положень, порушивши які, українці втратять можливість подорожувати по Європі вільно. Так, наприклад, якщо на кордоні нашої країни і ЄС збільшиться кількість відмов у в'їзді, то це стане причиною перегляду візових відносин. До цього можуть призвести, наприклад, нестикування з документами. Навіть при безвізі на кордоні з ЄС потрібно мати при собі медстраховку, біометричний паспорт, зворотний квиток і доказ платоспроможності. Також серед ризиків – збільшення кількості нелегалів з України, спійманих на території ЄС. Порушення терміну перебування (90 днів кожні 180 днів) і збільшення кількості безпричинних прохань про притулок в ЄС від громадян нашої країни теж можуть привести до повернення віз.

Повертати можуть на кордоні

За словами Кислиці, навіть зараз деякі "незаконослухняні громадяни України" саботують безвізовий режим з Ізраїлем. Багато туристів порушують законодавство країни, невчасно повертаються.

"Ізраїль – це найяскравіший приклад. Деякі українці порушують умови безвізу, і в результаті тих, хто реально їде на відпочинок, заплативши гроші і купивши турпакет, розвертають в аеропорту. І найсумніше – оскаржити це не можна. Тому що влада Ізраїлю ніяк не впливають на службу безпеки, яка має право вирішувати, кого пускати і кого немає, – каже директор Центру розвитку туризму Володимир Царук. – При цьому критеріїв якихось, як і при відмові у видачі візи, теж немає ніяких. І не можна заперечувати, що така ситуація буде і після відкриття кордонів ЄС. Проблеми будуть, навіть коли у вас стоїть Шенгенська віза, за правилами ЄС це не гарантія того, що вас туди впустять. Будь країна матиме право вас розвернути".

Надрукувати
мітки:
коментарів