Поділитись:

В Україні продовжили надзвичайні заходи в енергетиці

Четвер, 16 березня 2017, 13:03

Кабінет Міністрів України продовжив термін дії тимчасових надзвичайних заходів на електроенергетичному ринку ще на місяць.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Уряду у четвер, – пише Економічна правда.

"Не дивлячись на те, що в енергетичній сфері створили надзвичайні умови функціонування останні 60 днів, повинен сказати, що об'єднана енергосистема України працює в штатному режимі, обмежень по споживанню віялових відключень зусиллями міністерства та Кабміну немає. І те що ми піднімали це питання ще у липні місяці, зіграло теж велику роль", – заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

З його слів, для того, щоб об'єднана енергосистема працювала в штатному режимі, необхідно продовжити надзвичайні заходи ще на один місяць.

Своєю чергою, міністр МВС Арсен Аваков поставив під сумнів те, що в українській енергетиці немає ніяких проблем.

"Якщо міністр так розповідає, що все гарно, навіщо продовжувати? Треба взагалі відмовитись від атомних блоків, все ж гарно? Не треба один одного обманювати. Ми вводимо надзвичайний стан в енергетиці, а ви кажете що все гарно", – зауважив Аваков.

Зі слів Гройсмана, ситуація є складною.

"Те, що ми з вами не допустили віялових відключень, свідчить про те, що ми з вами ідеально підготувались до зими. Ми створили запас міцності, тому що ми розуміли що нам перекриють поставки. Тільки я думав що вони зроблять це самі, а вони зробили це іншими людьми", – зазначив Гройсман.

Гройсман також відмітив, що проблема полягає у тому, що зникає запас міцності.

"Надзвичайні заходи, а це не надзвичайний стан, дозволяють нам змінити режими регулювання і функціонування енергетичної системи. Але вона не може працювати на знос. Але ми все робимо для того, щоб мінімізувати та віддалити будь-які негативні наслідки", – заявив прем'єр, ухвалюючи рішення.

Як повідомлялося, надзвичайні заходи в енергетиці, передбачені урядовим розпорядженням №103-р від 15 лютого, вступили в дію з 17 лютого через блокаду активістами за підтримки ряду народних депутатів поставок товарів із зони АТО, зокрема, вугілля антрацитної групи, на якому працює половина ТЕС енергогенеруючих компаній країни.

Зі слів глави НЕК "Укренерго" Всеволода Ковальчука, в рамках запровадження надзвичайних заходів спалювання електростанціями антрациту знижено вдвічі.

В період дії надзвичайних заходів НЕК "Укренерго" зобов'язана визначити допустимий рівень зниження резерву енергогенеруючих потужностей; встановити вимоги щодо складу обладнання ТЕС в розрізі енергоблоків; при необхідності і за узгодженням з Міненерговугілля – застосовувати графіки аварійних відключень.

Своєю чергою, ДП "Енергоринок" необхідно розробити графіки навантаження енергосистеми з урахуванням вимог "Укренерго" за складом обладнання ТЕС; забезпечити нарахування платежів за електроенергію її виробникам (які працюють за ціновими заявками), для яких зафіксовані графік та обсяги виробництва, за граничною ціною системи.

Крім того, НАЕК "Енергоатом" зобов'язана забезпечити часткове розвантаження окремих блоків АЕС у вихідні та святкові дні при необхідності.

Керівник ПАТ "Волиньобленерго" Анатолій Бурін раніше повідомляв, що на Волині не будуть відключати світло через надзвичайний стан.

Нагадаємо: 13 березня до Волинської ОДА прийшла група активістів, яка обурена інформацією про розбитий, силами СБУ і спецпідрозділу поліції КОРД, редут на станції Кривий Торець.

Володимир Гунчик припустив, що події, які відбулися в адміністрації – сплановані, а окремі особи – працюють за гроші та не мають жодного відношення до активістів.

Активісти вимагали звільнити затриманих учасників блокади, невідкладно винести на розгляд ВР України питання про звільнення Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова; звільнити із займаної посади заступника голови Національної поліції України В'ячеслава Аброськіна та звільнити голову СБУ Василя Грицака та його заступника й керівника Антитерористичного центру при СБУ Віталія Малікова.

Волинська обласна рада підтримала вимоги активістів та ухвалили своє звернення до Президента України щодо найшвидшого ухвалення законопроекту "Про тимчасово окуповані території".

Надрукувати
мітки:
коментарів
03 грудня 2023
18 листопада 2023
12 жовтня 2023
27 травня 2023
29 квітня 2023
09 квітня 2023
17 лютого 2023
11 грудня 2022
29 листопада 2022