Поділитись:

В Україні змінили механізм екстреної підтримки банків

Вівторок, 28 березня 2017, 15:46
В Україні змінили механізм екстреної підтримки банків

Національний банк удосконалив вимоги до застави за кредитами для екстреної підтримки ліквідності банків.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Нагадаємо: новий інструмент екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків – Emergency liquidity assistance (ELA) було запроваджено у грудні 2016 року. Кредити, отримані за інструментом ELA, призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності банку в разі настання надзвичайних ситуацій, коли банки вичерпали інші джерела підтримки ліквідності, зокрема за рахунок коштів акціонерів та стандартних інструментів рефінансування НБУ під заставу державних цінних паперів та іноземної валюти. Отримані в рамках ELA кредитні кошти банки мають спрямувати на виконання зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами (крім пов'язаних з банком осіб).

Відтепер банки зможуть надавати для отримання кредитів ELA в якості застави майнові права за кредитами юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які забезпечені не лише іпотекою, а й водночас іншими активами, тобто змішаною заставою.

Також майнові права за кредитами, наданими фізичним особам, зобов'язання за якими забезпечені іпотекою, прийматимутьсяНаціональним банком у заставу на портфельній основі (згідно з реєстром укладених банком кредитних договорів) за балансовою вартістю кредитів, визначеною банком. Як застава приймаються майнові права за іпотечними кредитами фізичним особам, наданими лише у національній валюті.

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 квітня 2024
02 березня 2024
27 лютого 2024
30 січня 2024
24 січня 2024
13 січня 2024
28 листопада 2023
29 жовтня 2023
22 жовтня 2023