Поділитись:

Що треба знати українцям про роботу в Польщі

Четвер, 30 березня 2017, 19:36

Українці у Польщі заробляють від 2 до 5 тисяч злотих або від 13,5 до 34,5 тисяч гривень.

Найчастіше українці влаштовуються на фабрики – приміром, упаковувати зубні пасти. Або збирати гриби, – пише Gazeta.ua.

"На зборі грибів можна заробити 2 тисячі злотих в місяць (13,5 тисяч грн). Платять за зібрані кілограми, тому працювати треба швидко. Гриби ростуть на довжелезних стелажах. Перш ніж зібрати гриб, треба його виміряти спеціальною лінійкою і зрізати", – розповідає українка Катерина.

Така робота легальна. Працівникам надають житло і страховку.

"На упаковці продуктів заробляють від 17 тисяч гривень. Найчастіше пакують курей, польські ковбаси, напівфабрикати, рибу. Працювати доводиться працювати по 12 годин. На складах холодно, тому з собою треба мати теплий одяг. Така робота важка на ноги й на спину. Не може бути постійною", – каже агент з працевлаштування Марина Мушинська.

З елітної роботи для українців пропонують роботу інженерів – конструкторів, зубних техніків, технологів з виробництва. Але перед працевлаштуванням треба перескласти диплом польською мовою та здати іспит.

"Зі знанням мови зарплата різко зростає. Дипломованому спеціалісту вже платять 4,3 тисячі злотих або 30 тисяч гривень. Але наших з дипломами беруть неохоче. Поляки самі займають висококваліфіковані посади. У нас були випадки, коли на українців незаконно скаржилися та їх підставляли", – каже Мушинська.

Українцям радять шукати роботу через безкоштовні агенції.

"Полякам бракує робочих рук і роботодавці охоче платять за хороших спеціалістів. Є навіть спеціальні рекрутингові агентства, які займаються наймом наших на легальну роботу. Фірма знаходить українських працівників, оформляє їм всі документи і привозить в Польщу. Саме в таке агентство краще звернутися, якщо хочете виїхати на заробітки. І максимум, що з вас можуть взяти, – 35 євро за оформлення візи. Просять заплатити – просіть чек або якийсь фінансовий звіт, щоб бути впевненим, що вас не "кинуть", – додала експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів