Поділитись:

Що не так із нововведеною абонплатою за газ в Україні

П'ятниця, 31 березня 2017, 11:30

Експерт в сфері енергетики Андрій Герус роз'яснив, чи мають облгази справді платити за державні газові мережі.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Облгази працюють за тарифами "затрати +". Тобто їх тариф, що платять споживачі, складається із затрат облгазу + норма рентабельності", – зазначив він.

Він вбачає 2 варіанти щодо цього:

"Варіант 1. У моєму розумінні, в корумпованій державі недоцільно створювати нові потоки через державних чиновників, бо по дорозі точно щось вкрадуть.

У моєму розумінні, держава – це скоріше мільйони споживачів, аніж декілька чиновників, які будуть рулити зібраною платою за користування газовими мережами. Тому доцільно, щоб тієї плати у облгазів не було (була 1 коп.), і був відповідно нижчий тариф для кінцевих споживачів.

Варіант 2. Облгази платять за користування державними мережами. Вважається, що держава збудувала ці мережі, тому має право отримувати плату. Правда, не завжди збудувала абстрактна держава.

Ми розуміємо, що оскільки облгази – тарифні компанії, то це перекладеться прямо чи непрямо на кінцевих споживачів. При багатих споживачах і чесних держслужбовцях – ок. В Украіні – не думаю", – зазначив Герус.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЯКУ АБОНПЛАТУ ЗА ГАЗ ДОВЕДЕТЬСЯ ПЛАТИТИ ВОЛИНЯНАМ

Однак, з його слів, в України свій унікальний шлях. Тому в нас є 3-ій варіант.

"Тариф облгазам, а значить і споживачам, підняли, але плату облгазам за користування держмережами не ввели. До того ж тепер абонплату платитимуть і ті, хто за свої кошти збудував ці мережі. Хто, за ідеєю, мав би отримувати плату за користування їх мережами, як це у випадку держави описувалося вище. Ось так у нас в теорії європейські реформи, трішки видозмінюються – і результат завжди один – всім треба трішки скинутись, а там наверху утворюється новий потічок біля 1 млрд грн на місяць", – зазначив Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів