Поділитись:

Досягнення і провали уряду Гройсмана

Четвер, 13 квітня 2017, 08:18
Досягнення і провали уряду Гройсмана

14 квітня урядові Володимира Гройсмана виповниться рік. Навколо цієї дати багато розмов та прогнозів: про можливі кадрові перестановки або відставку Кабінету Міністрів, про майбутню співпрацю України з МВФ і про те, чи вдасться Кабінету Міністрів на старті передвиборчого періоду виконати свої реформаторські обіцянки.

VoxConnector звернувся з проханням до міністрів розповісти не тільки про те, що їм вдалося зробити за останній рік, а і про невиконані плани.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк

Досягнення і провали уряду Гройсмана

Перше досягнення Мінфіну за рік, яке хочу згадати, це бюджетна реформа. Ми розробили прозорий бюджет 2017. Змінивши в ньому підходи до фінансування, ми стимулюємо реформи медицини, освіти та соціальної сфери.

Другий важливий напрямок нашої роботи – податкова реформа. Був прийнятий "антикорупційний пакет податкових змін", який ми розробили спільно з бізнесом, депутатами та експертами. Він передбачає значне спрощення адміністрування податків та вирішує багато суттєвих проблем бізнесу.

Третє – після річної перерви ми відновили співпрацю з МВФ та отримали третій і четвертий транш, загалом $2 млрд, які пішли в резерви Національного банку та допомогли підтримати національну валюту. Це безпрецедентний випадок, тому що Україна ще ніколи не просувалася на таку далеку стадію в співпраці з МВФ. Це означає, що фонд позитивно оцінює реформи, які ми впроваджуємо.


По-перше, досі не створено незалежну Службу фінансових розслідувань, хоча нам і вдалося не допустити відновлення корумпованої Податкової міліції, яка була де-юре ліквідована.

По-друге, не вдалося запровадити середньострокове бюджетне планування настільки швидко, як хотілося б.

По-трете, не була проведена приватизація неефективних державних підприємств, яка б дала поштовх розвитку економіки.

Міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий

Досягнення і провали уряду Гройсмана

Перше – бюджетна підтримка АПК на 2017 рік принципово змінилася. Вона виросла у 15 разів.

У 2017 році аграрно-продовольчий комплекс отримав 5,45 млрд грн із державного бюджету. Це у 15 разів більше, порівняно із 2016 роком, коли підтримка АПК становила 350 млн грн.

З 2016 року закріплено підтримку с/г виробників у розмірі 1 % вартості валової продукції сільського господарства на 5 років. Компенсацію за придбання сільгосптехніки українського виробництва збільшено з 15% до 20 %.

Друге – значно зріс експортний потенціал АПК. Відбулося розширення ринків збуту. Вже 278 українських підприємств мають право експорту на ринки Європейського Союзу. Українські виробники отримали додатковіквоти від ЄС.

Третє – розвиток органічного ринку вийшов на новий рівень. Задля розвитку органічного ринку с/г продукції в Україні проведені заходи щодо гармонізації українського законодавства до вимог ЄС.


По-перше, провести земельну реформу. Важливим кроком є початок діалогу з суспільством щодо введення обігу земель сільськогосподарського призначення. Основа нашої концепції ринку землі – орієнтир на дрібних і середніх агровиробників.

По-друге, необхідно реформувати держпідприємства. З квітня 2016 року функції з управління майном двох державних підприємств були передані до державного органу приватизації. На сьогодні Фонд держмайна прийняв рішення про приватизацію чотирьох держпідприємств агропромислового комплексу.

По-третє, вкрай важливими є питання розвитку зрошувальних систем. За умови відновлення та розвитку зрошувальних систем, Україна матиме можливості для нарощування виробництва зерна до 100 млн т на рік та для збільшення продовольства в обсягах, достатніх для 400-500 млн людей.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян

Досягнення і провали уряду Гройсмана

Перше – створити Дорожній фонд. Нарешті кошти від продажу пального, які мають йти на дороги, дійсно будуть йти на дороги, а не на інші потреби.

Дорожній фонд – це спеціальна стаття в бюджеті, і з 2018 року Україна матиме збільшене та захищене фінансування на ремонт та розвиток автошляхів.

Друге досягнення стосується авіації. Попри песимістичні прогнози, авіація у 2016 році показала рекордно високі показники. Відновила роботу низка регіональних аеропортів, аеропорт Бориспіль показав рекордний пасажиропотік, у тому числі, й транзитних пасажирів, а також високий прибуток – 1,5 млрд гривень. З осенінайбільша та найдешевша європейська авіакомпанія Ryanair почне здійснювати рейси з аеропортів Києва та Львова. Продаж квитків уже розпочато.

Третє – Укрпошта змінюється на краще. Нове керівництво, яке ми залучили до управління одним із найбільших державних підприємств, робить Укрпошту зручнішоюдля громадян. Нові сервіси, зменшення черг, а також покращення сервісу – це все миочікуємо вже в найближчому майбутньому. Укрпошта повинна подолати пострадянську спадщину і стати мобільною та сучасною компанією. Працюємо на це.


Втрачено багато часу. Незрозуміло, чому кадрові питання, особливо щодо призначення фахових людей, тривають по декілька місяців. Тільки нові фахові люди можуть дати нову якісь. Окрім того, реформа "Укрзалізниці" не відбувається. Найбільша державна транспортна компанія має бути одним із локомотивів національної економіки. Провідним локомотивом.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков

Досягнення і провали уряду Гройсмана

За три роки вдалося зробити головне: розпочати глобальну реформу МВС, створити потужну і ефективну Національну гвардію та провести всі необхідні заходи у Державних міграційній та прикордонній службах для отримання Україною безвізового режиму з ЄС.

Основні домінанти реформування МВС: деполітизація, демілітаризація, нові принципи підбору і навчання кадрів, громадський контроль і поділ політичного та професійного аспектів.


Я не зовсім згоден з цим формулюванням питання. Якщо системно працювати – все виходить. Але деякі процеси відновлення і реформи йдуть набагато повільніше, ніж нам усім би хотілося.

Багато забирає російська військова агресія – життів, сил, нервів, ресурсів, грошей, часу… Гібридна війна і її токсична інформаційна складова заражає людей невір'ям, агресією, виснажує, змушує опускати руки...

Оновлення всієї правоохоронної системи – від рядових поліцейських до суддів і прокурорів – йде саме в тому ж темпі, що й оновлення українського суспільства. Я, як і кожен громадянин, вважаю – дуже, занадто повільно. Але, нам усім слід зрозуміти та визнати, що цей процес не може бути іншим: поки суспільство не дасть нам нових людей, система не вилікується від загальних із суспільством хвороб, від корупції і хабарництва до байдужості і принципу "моя хата скраю".

Надрукувати
мітки:
коментарів