Поділитись:

Чи загрожують українцям віялові відключення?

Четвер, 20 квітня 2017, 13:07

Експерт у галузі енергетики Андрій Герус роз'яснив, до яких наслідків може призвести зупинка антрацитова Слов'янська ТЕС (Донбасенерго).

Зокрема про те, чи є загроза віялових відключень, він написав у Facebook.

Зі слів Геруса, із січня можна було завезти антрацит, якби у ньому була потреба у квітні.

Також є можливість розвороту двох блоків Бурштинського острова для роботи в українську об'єднану енергетичну систему (ОЕС). Але міністр енергетики казав, що у цьому немає технічної потреби.

"Пріоритет номер 1 – надійність та безперебійність роботи ОЕС України. З 1 квітня в умовах дії надзвичайних заходів ДТЕК почав експорт української електроенергіі (чи є дефіцит?) до Молдови, в тому числі покриття піків, тобто е/е, виробленої шляхом спалення вугілля (чи є дефіцит вугілля?) Отже, комплекс таких дій говорить про достатність потужностей та палива для стабільної роботи ОЕС України, якщо управління здійснюють професіонали, здатні оцінити всі ризики, у що хочеться вірити", – зазначив експерт.

Як йдеться у дописі Геруса, якщо на 2017 рік для роботи ТЕС потреби вугілля планувались, як 26 % антрацит + 74 % вугілля марки Г (повністю видобувається в Украіні), то за січень-квітень імпорт антрациту становив 0 тонн. А сьогодні і взагалі працюють ТЕС тільки на вугіллі Г (окрім Луганської ТЕС (ДТЕК), що працює відокремлено в острові і більшість е/е віддає сепаратистам "ЛНР").

Однак, з його слів, формула Роттердам+ далі працює на все вугілля, зокрема марки Г, і стабільно приносить 1 млрд грн у місяць невиправданих прибутків.

"Отже, ще 4 млрд грн за січень-квітень, а сумарно вже 14 млрд грн, тарифи "Роттердам+" принесли нужним і важним людям", – зазначив експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів