Поділитись:

В Україні сповільнилося падіння промвиробництва

Вівторок, 25 квітня 2017, 10:02
В Україні сповільнилося падіння промвиробництва

Падіння промислового виробництва України сповільнилося в березні до -2,7 % р/р з -4,6 % у лютому, в результаті чого зниження за 1 квартал 2017 р становило 0,7 % р/р.

За оцінками державної служби статистики, падіння промвиробництва за вирахуванням сезонних чинників і календарних ефектів становило в березні 1,6 % м/м (після - 2,6 % в лютому) і 2,9 % р/р (в порівнянні з -1, 7 % в лютому), – повідомляють експерти Dragon Capital.

Динаміка інших показників реального сектору була змішаною. Оборот роздрібної торгівлі підскочив на 8,7 % р/р у березні (після зниження на 1,7 % р/р у лютому), тоді як зростання виробництва продукції сільського господарства становив скромні 0,8 % р/р. У першому кварталі оборот роздрібної торгівлі зріс на більш скромні 3,1 % р/р, а сільське господарство показало невеликий мінус. У той же час транспортна галузь демонструвала позитивну динаміку, зокрема, пасажиро- і вантажообіг зріс в першому кварталі на 9,4 % р/р і 12 % р/р, відповідно.

Зі слів головного економіста інвесткомпанії Dragon Capital Олени Белан, показник промвиробництва в березні виявився між консенсус-прогнозом агентства Bloomberg (-2,1 %) і нашою оцінкою (-3,5 % р/р).

Як пояснила вона, уповільнення річних темпів падіння було очікуване і сталося завдяки двом чинникам. По-перше, в березні вже не грав роль "негативний календарний ефект" високосного 2016 року, який помітно вплинув на лютневий показник промвиробництва. По-друге, економіка досить швидко почала пристосовуватися до розриву зв'язків з окупованими територіями в Донбасі. Зокрема, темпи падіння металургії в березні сповільнилися до 2,2 % р/р (з -4,3 % у лютому) через часткову переорієнтацію виробництва сталі з непідконтрольною території на заводи близько Маріуполя. Хоча на динаміку промисловості в березні і 1-му кв 2017 продовжили негативно впливати падіння видобутку вугілля і виробництва коксу, викликане торгівельною блокадою з окупованими територіями, ці негативні ефекти були компенсовані зростанням в харчовій промисловості (+ 5,1 % р/р у 1 кв 2017) і машинобудуванні (+ 4,7 % р/р).

В Україні сповільнилося падіння промвиробництва

Заборона на торгівлю з Донбасом мав обмежений вплив на динаміку вантажообігу, зростання якого в 1 кв 2017 становив + 12 % р/р, частково за рахунок низької бази порівняння на тлі напружених торгових відносин з Росією на початку минулого року.

"Цікаво, що помітне зростання пасажирообігу в 1 кв 2017 (+ 9,4 % р/р) було викликаний в основному авіаперевезеннями (пасажирооборот яких збільшився на 59 % р/р). Це може відображати як зростання транзитних авіаперевезень, так і те, що відновлення споживання домогосподарств відбувається в основному за рахунок населення з високим рівнем доходів. Обидва припущення узгоджуються з помірним зростанням роздрібного товарообігу (+ 3,1 % р/р у 1 кв 2017), основного лідируючого індикатора для споживання домогосподарств. Що стосується інвестицій, то динаміка в будівництві за 2 місяці 2017 (+ 21 % р/р), спільно з поступовим відновленням виробництва машинобудування, свідчить про активізацію інвестиційної діяльності", – зазначила Олена Белан.

За оцінками експертів, незважаючи на розрив економічних зв'язків з непідконтрольною територією, зростання реального ВВП в першому кварталі хоч і сповільниться з 4,8 % р/р у 4 кв 2016, проте залишився в позитивній зоні, склавши від +1,5 до +2,5 % (у порівнянні з 3 %, за оцінками НБУ). Зростанню економіки сприяла низька база порівняння початку 2016 року (у результаті погіршення торгових відносин з Росією), а також відновлення внутрішнього попиту, як інвестиційного, так і споживчого. Сподіваючись на продовження зростання внутрішнього попиту, ми прогнозуємо зростання реального ВВП на рівні + 2,5 % р/р в 2017 р і + 3,5 % в 2018 р.

Надрукувати
мітки:
коментарів