Поділитись:

Київстар, Vodafone і lifecell хочуть покрити 3G всю Україну

Четвер, 27 квітня 2017, 19:34
Київстар, Vodafone і lifecell хочуть покрити 3G всю Україну

Київстар, МТС Україна (Vodafone) і lifecell звернулися до телеком-регулятора з проханням провести обмін радіочастотами у діапазоні 900 мегагерц (МГц).

Про це сьогодні розповів президент Київстару Петро Чернишов, – пише "Новое время".

З його слів, Національна комісія регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) вже розпочала переговори між операторами.

Якщо "цей процес ніхто не торпедує", то користувачі стільникового зв'язку зможуть користуватися прекрасним 3G "в потязі, в машині на трасі чи просто в полі".

Чернишов зазначив, що теоретично 3G-покриття в 900-му діапазоні може сягнути 98 % населення України. Для цього кожному з трьох операторів достатньо смуги по 5 МГц. Також потрібно запровадити технологічну нейтральність. Це дозволить стільниковим компаніям самим вирішувати, яку технологію розвивати на радіочастотах, отриманих від держави. Наразі така можливість не передбачена законодавством. Зараз оператори мають право запроваджувати лише ті стандарти зв'язку, які вказані у ліцензіях.

Президент Київстару сподівається, що рефармінг у 900 МГц завершиться до кінця 2017 року. З його слів, очолюваний ним оператор зможе впродовж двох місяців покрити 3G всі автотраси.

У стільниковому зв'язку покриття однієї базової станції (БС) залежить, зокрема, від того, в якому діапазоні вона працює. Чим вище частота, тим менший радіус охоплення однієї БС, і навпаки. Тому широке географічне покриття найбільші стільникові оператори збудували саме в діапазоні 900 МГц. Водночас на обладнанні 1800 МГц – яке має вищу пропускну спроможність, ніж у 900 МГц – Київстар, Vodafone Україна та lifecell запустили мережі у найбільш густонаселених містах.

Надрукувати
мітки:
коментарів