Поділитись:

Ягоди і фрукти цього сезону будуть дорогими, – експерти

Середа, 17 травня 2017, 08:17
Ягоди і фрукти цього сезону будуть дорогими, – експерти

Цього року в Україні не буде абрикос, персиків, а полуниця й черешня будуть в обмежених кількостях.Через заморозки та холодну весну дерева та поля з урожаєм померзли. А те, що встигло відійти, не запилилося.

Про це розповідає аграрний експерт Денис Марчук, – пише Gazeta.ua.

"Ситуація з полуницею жахлива. Фермери втатили понад 70% урожаю. Квіти на полях повністю почорніли. Те, що ще не померзло, не запиляється, бо бджоли не літають при температурі 14 градусів, а лише після 20. Тому ця ягода буде дорогою. Мінімальна ціна 40-50 гривень за кілограм уроздріб. Чекати дешевих ягід на варення не варто, бо можна їх не дочекатися взагалі", – продовжує Марчук.

Перші врожаї почали збирати в Західній та Південній Україні. Але там першу полуницю вирощуують у теплицях. Сусідня Польща, звідки зазвичай завозили продукцію, також постраждала від морозу. Востаннє така погода була 40 років тому.

"Це буде дуже поганий рік для польських виробників фруктів. Протягом останніх сорока років я не пам'ятаю таких екстремальних погодніх умов. Крім обмороження така погода посприяла ще й розвитку грибкових захворювань. Господарства будуть змушені суттєво збільшувати витрати на засоби захисту та добрива" – каже Ришард Цизла, президент аграрної палати Кельце.

Виробники "м'яких фруктів" також прогнозують один з найгірший врожаїв, насамперед по суниці та смородині. Якщо першу хвилю заморозків насадження цих ягід перенесли відносно спокійно, то друга хвиля, яка пройшла кілька днів тому, знищила більшу частину врожаю ранньої суниці та смородини в деяких господарствах країни.

"Це не означає, що фруктів та ягід не буде на ринках. Вони будуть, але переважно імпортні. В Києві вже кілька разів бачив привозну полуницю з Іспанії й Греції. Кілограм коштував 80 гривень. Персики теж будуть з Італії. Торгівельні представники вже шукають як наситити ринок достатньою кількістю фруктів. В пешу чергу це ресторани та великі міста, там купівельна спроможність вища, ніж у невеличких містечках. Дешевих персиків цього року годі чекати. Найнижча ціна на них може бути на рівні 30 грн/кг. Абрикоси будуть по 45-50 грн/кг, проблемно те, що в Україні абрикосових садів майже нема, і ті померзли. Може бути обмаль винограду", – каже постачальник Андрій Корж.

Цього року польська суниця коштує майже утричі дорожча за українську. Нашу ягоду продають по 50-70 грн/кг. Ціни на суницю будуть знижуватись повільно: через нещодавні морози велика кількість господарств втратили значну частину врожаю ранньої ягоди.

Надрукувати
мітки:
коментарів