Поділитись:

Блокування сайтів РФ може зашкодити українській економіці, – експерт

Четвер, 18 травня 2017, 15:51
Блокування сайтів РФ може зашкодити українській економіці,  – експерт

Від санкцій проти російських підприємств може постраждати вітчизняна економіка.

Про це заявив голова бюджетного комітету громадської ради Міністерства фінансів України, президент Інвестиційної Групи "УНІВЕР", експерт РПР Тарас Козак, – інформує VoxConnector.

Нагадаємо: Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", яким оновив список компаній, на які розповсюджуються санкції.

Під санкції потрапили соціальні мережі "ВКонтакте", "Однокласники", компанії "Яндекс", "Аерофлот", Mail.ru, виробники популярних програм бухгалтерського обліку "1С" і "Парус" та багато інших.

Уже наступного дня мобільні оператори "Київстар", "Vodafone Україна" і "lifecell" почали блокування сайтів російських компаній, які потрапили під санкції.

Зі слів Тараса Козака, на сьогодні ми не маємо розрахунків щодо впливу рішення про введення санкцій на економіку. Відповідно, є великий ризик, що від санкцій проти російських підприємств постраждає вітчизняна економіка.

"Наприклад, через заборонені соцмережі чимало компаній проводили комунікацію зі своїми клієнтами. Ще більше загроз для нашого бізнесу несуть санкції на російських виробників систем бухобліку. За деякими оцінками, відсоток українських компаній, які ведуть свій бухгалтерський облік на "1С" чи на "Парусі" значно перевищує 90 %", – зазначив він.

І хоча використання цих програм не заборонено, і українські дистриб'ютори цього програмного забезпечення оголосили про продовження технічної підтримки, ризики залишаються. Зокрема, незрозуміло, чи зможуть бути виправлені критичні помилки чи безпекові дірки в ядрі програм, якщо такі будуть виявлені. Адже російські розробники нікому не дають доступ до оригінального коду.

На думку Тараса Козака, ще одна небезпека полягає в корупції українських правоохоронних органів.

"Я впевнений, що під "соусом" санкцій наші силовики вилучатимуть у компаній комп'ютери та сервери з встановленими на них "1С" і матимуть додаткові важелі несправедливого тиску на бізнес", – вважає він.

Також залишаються незрозумілими ризики щодо ліцензійних прав на використання зазначеного програмного забезпечення. Зазвичай, податкові інспектори трактують такі випадки не на користь українських компаній.

Експерт зауважив, що потрібно зменшувати економічні зв'язки з Росією, але варто було заздалегідь вивчити ринок програмного забезпечення, перевести бухгалтерію на інший софт.

"Зрештою, українські виробники змогли б написати нескладні та недорогі програми бухобліку для малого бізнесу", – підсумував він.

Надрукувати
мітки:
коментарів