Поділитись:

Експерт розповів про помилки при визначенні цін на електроенергію

Четвер, 18 травня 2017, 17:50
Експерт розповів про помилки при визначенні цін на електроенергію

Експерт у галузі енергетики Андрій Герус пояснив, як в Україні визначають ціну електроенергії.

Зокрема він розповів про "малопомітні, але масштабні "помилки" при формування ціни.

Як пояснив Герус, спершу визначається прогноз виробництва за усіма видами генерації. Потім відповідне виробництво множиться на відповідні тарифи (Енергоатом та Укргідро – дешевші, всі решта – дорожчі). Згодом усереднюється, тобто ділиться на все споживання е/е – і це є оптова ринкова ціна е/е (ОРЦ), яка складає основу усіх кінцевих тарифів, – написав експерт у Facebook.

"За такими правилами, чим більше прогнозується дешевої е/е, тим нижча буде ціна е/е. І навпаки – чим більше прогнозується дорогої, тим вища буде ціна. Що важливо – прогноз (а не факт) виробництва лягає у фактичну ціну е/е", – пише Герус.

"Очевидно, що якщо у вас вже є робочий Енергоатом, то пріоритет у баланс – атомній е/е. Вона в Україні має фіксований найнижчий тариф – 0,48 грн. Наступний – Укргідроенерго – відносно екологічно чиста е/е, яка може покривати пікові навантаження. І також має низький тариф 0,6 грн", – додав він.

Як зазначив Герус, за балансуючим принципом працює екологічно шкідлива та дорога теплова генерація. В основному покриває дефіцити у період пікових навантажень (ранок-день-вечір), деколи і ніч. Тариф у неї торік був 1,25 грн, у травні цього – 1,9 грн. (в 3-4 рази більше, аніж в Енергоатому).

Так само працює і фінансова частина – весь залишок тарифних грошей після розподілу усім компаніям на фіксованому тарифі – падає тепловій генерації. Отже, чим більше у прогнозному балансі Енергоатому і Укргідро – тим нижча ціна е/е. Більше інших – на виході вища ціна.

"Як же прогнозний виробіток по видах генерації на фоні фактичного виробітку за 1 квартал. Виявляється, саме за двома найдешевшими – Енергоатом та Укргідро – у прогнозному балансі був закладений нижчий виробіток, аніж був фактичний. А у прогнозі дорогої генерації помилися в іншу сторону – фактичні показники нижчі, аніж прогнозні (прим. – 18 лютого вступив у дію надзвичайний стан в енергетиці, тому виробіток ТЕС у березні непоказовий)", – зазанчив Герус.

Він пояснив, що заниження у прогнозі дешевої генерації та завищення дорогої призвело до завищення ОРЦ. Тобто зі споживачів зібрали більше грошей, аніж потрібно для реального фактичного виробітку е/е.

"І, окрім "Роттераму+" виникають ще одні чайові через "неточності" у прогнозному балансі. Тому де-факто теплова генерація отримує покриття ціни вугілля, навіть вище, аніж офіційно закладено за Роттердамом+. Я ні на що не натякаю, але звертаю увагу. У обох видах дешевої генерації "помилилися" у прогнозі виробництва у сторону заниження. А в усіх чотирьох видах дорогої генерації "помилилися" у сторону завищення. Кожна помилка вела до завищення ОРЦ, такий ось збіг. Ще цікаві помилки по прогнозуванню природних явищ. Виявляється вітер і сонце вміють прогнозувати набагато краще, аніж воду. У виробітку "зелених" помилились лише на 5 % у сторону завищення, а по Укргідро аж на 22 % у сторону заниження", – написав Герус.

Експерт розповів про помилки при визначенні цін на електроенергію

Надрукувати
мітки:
коментарів