Поділитись:

Українські прикордонники вже готуються до "безвізу"

П'ятниця, 19 травня 2017, 16:50

17 травня було підписано Угоду про безвізовий режим між ЄС та Україною. Після цього рішення опублікують в Офіційному журналі ЄС і за 20 днів воно набере чинності. Очікується, що це відбудеться вже 11 червня.

Помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян розповів, що Держприкордонслужба вже готується до "безвізу", – повідомляє 112 телеканал.

"У нас цей процес розпочався тоді ж, коли він розпочався для всієї України, коли було підписано план лібералізації візового режиму. У Держприкордонслужби у зв'язку з цим було кілька, скажімо так, вагомих у масштабах всього плану пунктів. Насамперед ми повинні були оснастити всі наші пункти пропуску обладнанням для біометричного контролю. І друге (те, що стосується нашої інтеграції в європейське поле безпеки) – це підключити пункти пропуску до баз даних Інтерполу. Це ті основні завдання, які лежать на фундаментальному рівні розуміння ситуації. Ми їх виконали, і виконали вчасно і якісно. Це підтвердили всі комісії ЄС, які приїжджали, перевіряли готовність України", – зазначив він.

Наразі всі 157 основних пунктів пропуску технічно обладнано для біометричного контролю. 127 пунктів пропуску підключено до баз даних Інтерполу.

"Безвіз стосується змін правил в'їзду до тієї чи іншої країни Європейського Союзу. Що стосується виїзду, то порядок виїзду з України не зміниться. Ми як перевіряли паспорти та інші встановлені для виїзду документи, так і будемо перевіряти. У нашій роботі майже нічого не зміниться. Мабуть, буде більше біометричних паспортів, можливо, більше громадян, які бажають перетнути кордон. Хотів би звернути увагу громадян ось на що. Наприклад, буде їхати сім'я з дитиною: у батьків біометричні паспорти, а у дитини –проїзний документ. Для нас це буде підставою випустити цю сім'ю з країни. Але до країни ЄС з дитиною їм в'їхати не вдасться. Батькам можуть сказати: ви можете в'їжджати, а діти не мають такого права. Для цього потрібно мати біометричний паспорт і для дитини", – розповів Слободян.

З його слів, дуже велика ймовірність, особливо для громадян, які їдуть до країни ЄС вперше, що їх прикордонники на кордоні ЄС можуть зупинити, щоб з ними поспілкуватися й уточнити мету візиту, уточнити, чи заброньовано у них готель, чи є зворотні квитки.

"Якщо вони їдуть до родичів, де ці родичі проживають, чи можуть вони з ними зв'язатися, чи є у них достатнє фінансове забезпечення. Законодавством кожної країни встановлено мінімальний рівень фінансового забезпечення іноземців для перебування в ній. У країнах Євросоюзу в середньому від 50 до 80 євро на добу на людину", – зазначив прикордонник.

Людина, яка порушила міграційне законодавство країн ЄС, повинна усвідомлювати, що наступного разу їй, ймовірно, перетнути кордон вже не вдасться, і цю можливість буде закрито для неї на довгі-довгі роки.

Надрукувати
мітки:
коментарів