Поділитись:

Волинський письменник прокоментував польсько-українські відносини

Неділя, 21 травня 2017, 16:55
Волинський письменник прокоментував польсько-українські відносини

Відомий письменник Володимир Лис зазначив, що теперішня польська влада, правляча партія, застосовує традиційний політичний прийом.

"Коли щось не ладиться, падає рейтинг – треба рятуватись і вигадувати винних. Тепер винними стали українці. А між поляками та українцями було багато доброго", – розповів письменник в інтерв'ю для Укрінформ.

До того ж він повідомив, що незабаром має вийти польський переклад його роману "Століття Якова".

"Тепер мені обіцяли нічого не скоротити. А от років три-чотири тому чесно казали, що викинуть один розділ звідти. Я запитав: який? Думав, може, там, де Зося в борделі. Ні-ні, запевнили. Це, кажуть, навіть зацікавлення викличе. Йдеться про те, де Зося рятує українське село. Я заперечив, сказав, що це так благородно, добре і гарно, бо ж рятує. Ні, кажуть, у них це не пройде. Бо там показано, що Армія Крайова заходить в село і палить його, а в них вважають, що такого не було. Я ж сказав, вибачте, адже навіть польські джерела, книжки вказують, що вони применшують кількість загиблих українців. У Польщі знають, що все-таки українці на Волині теж гинули. Так, кажуть, але там переконані, що це були ті українці, які нападали на польські колонії, а Армію Крайову вважають лицарями. Тоді я відмовився від такого перекладу, бо для мене це було принциповим питанням", – зазначив Володимир Лис.

Надрукувати
мітки:
коментарів