Поділитись:

В Україні хочуть ввести ренту на видобування вугілля

Четвер, 25 травня 2017, 09:10

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, пропонує запровадити ренту на вугільну продукцію.

Про це повідомив у Facebook голова Нацкомісії Дмитро Вовк.

На думку членів комісії, запровадження ренти допоможе гармонізувати податкове законодавство для вугледобувної галузі відповідно до світових практик, створити джерело для фінансування цільових заходів у вугільному секторі, створити джерело для субсидій для населення у випадку зростання світових цін на енергетичні ресурси.

Натомість на думку експерта з енергетичних питань Андрія Геруса, таким чином Дмитро Вовк визнав, що Роттердам+ створив якісь надприбутки і тепер це пропонує виправити рентою на вугільну продукцію. Однак експерт вважає, що голова Нацкомісії визначив, де створені надприбутки.

"Роттердам+ не є якось формулою, за якою вугілля продають шахти. Роттердам+ це формула для тарифу на е/е теплової генерації (75 % володіє ДТЕК Р. Ахметова), тобто ціна вугілля, яке зараховується у тарифи у підсумку усім споживачам. Але, звісно, приватні (та і державні) компанії теплової генерації не зобов'язані купувати вугілля за якимись формульними цінами. Це і було минулого року – Роттердам+ ввели, а Центренерго, Донбасенерго і ДТЕК продовжували купувати вугілля за попередніми цінами навіть після росту "роттердамського" тарифу теплової генерації на 50 %. Більше того, теплова генерація майже не купувала вугілля напряму у шахт, а через трейдери-прокладки (Дтек-трейдінг, Держвуглепостач), де осідали прибутки. Тобто була ситуація, коли тариф теплової генерації покривав 1 700грн, а вугілля безпосередньо у шахт купували за 1000-1340 грн", – зазначив він.

Зі слів Геруса, Роттердам+ створює надприбутки передусім на тепловій генерації або на трейдерах-прокладках. Але ці гроші не доходять до шахт – свідченням цьому є застаріле обладнання, аварійність, низькі зарплати шахтарів та 2-х місячні заборгованості перед ними.

"В таких умовах ініціатива щодо ренти на вугілля – це елементи циркового шоу. І впевнений, така рента ніколи не буде введена. Шкода, що в силу відсутності економічної освіти, цю дурницю про ренту з трибун парламенту повторив сьогодні генпрокурор Луценко", – написав Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів