Поділитись:

Чи вплинула подвоєна "мінімалка" на ріст добробуту (інфографіка)

Четвер, 25 травня 2017, 18:58
Чи вплинула подвоєна «мінімалка» на ріст добробуту (інфографіка)

Подвоєння мінімальної зарплати вже дало певні позитивні результати, але вони не вплинули на зростання споживання.

Про це інформує "Ціна держави".

Подвоєння "мінімалки" – однозначний плюс для Пенсійного фонду (ЄСВ зріс на 31,6 % – темпи росту нечувані за всю історію ЄСВ) і суттєвий позитив для місцевих бюджетів, адже подвоєна мінімалка забезпечила половину приросту доходів місцевих бюджетів.

Офіційна статистика фіксує також вагомий зсув у розподілі працівників за розміром зарплат: у грудні минулого року 47,4 % працівників отримували менше 3 200 грн на місяць, у березні таких працівників було всього 10,3 %. Очікуваний вплив на інфляцію також не відбувся.

Також "мінімалка" підштовхнула тарифи на послуги зв'язку ("Укрпошта" – державне підприємство), але основним джерелом інфляції на початку року була девальвація гривні та ріст тарифів на електроенергію.

Але чому за такого стрімкого росту зарплат настільки повільно реагує споживання? Обсяг роздрібної торгівлі у квітні виріс на 6,1 %, а у березні – на 8,8 %, рік тому ці цифри були +12,2 % та +13,4 % відповідно. Якби справді виросли доходи, то ми мали б спостерігати бум споживання. Однак цього не відбувається.

Попередній висновок:

Відбулася реальна детінізація, підприємці вивели частину зарплат з тіні і почали з них платити податки. Цю тенденцію і фіксує офіційна статистика, коли показує стрімке пришвидшення росту зарплат. Проте реального росту добробуту не відбулося, оскільки насправді підприємці своїм працівникам платять так, як і раніше, просто більша частка йде "в білу". Саме тому ми й не бачимо якихось відчутних змін зі споживання, а також суттєвого пришвидшення інфляційних тенденцій – люди не отримали більше грошей на руки. Чіткої картин із зайнятості досі немає. Бачимо скорочення кількості штатних працівників, а також ріст кількості відпрацьованих годин на одного штатного працівника. Однак ці тенденції поки що не дають змоги робити чіткі висновки про їхній зв'язок з підвищенням мінімалки.

Важливі цифри:

1) Доходи від ЄСВ показують значне пришвидшення. За 4 місяці доходи позабюджетних фондів від ЄСВ зросли на 31,6 %. Це нечувані темпи росту ЄСВ за всю історію його існування.

Чи вплинула подвоєна «мінімалка» на ріст добробуту (інфографіка)

2) Середні (офіційні) зарплати також показують вражаючі темпи приросту: +36,9 % р/р за перші три місяці, найшвидші темпи росту з 2008 року.

Чи вплинула подвоєна «мінімалка» на ріст добробуту (інфографіка)

3) Різко зросла кількість працівників, яким офіційно нараховують більше 3 200 грн на місяць. Якщо до грудня 2016 року 47,4 % працівників обліковували із зарплатою менше цієї суми на місяць, то вже за березень офіційна статистика говорить, що таких працівників всього 10,3 %. Різко зросла кількість працівників із зарплатою в діапазоні 3 200–4 000 грн на місяць, а також працівників із зарплатою 5 000–10 000 грн на місяць.

Чи вплинула подвоєна «мінімалка» на ріст добробуту (інфографіка)

4) Інфляція на початку року пришвидшилася, але основний вклад у більш швидкий ріст цін зробили січнева девальвація та ріст тарифів на електроенергію. Вплив подвоєння мінімалки простежується хіба що у зростанні цін на послуги зв'язку.

Чи вплинула подвоєна «мінімалка» на ріст добробуту (інфографіка)

5) Роздрібна торгівля показує дуже помірні темпи росту. У квітні роздрібний товарообіг виріс на 6,1 %, а в березні на 8,8 %. Рік тому роздрібна торгівля росла +12,2 % (у квітні) та + 13,4 % (у березні). За 4 місяці 2017 року роздрібний товарообіг виріс на 5,5 %, рік тому на 4,0 %.

Чи вплинула подвоєна «мінімалка» на ріст добробуту (інфографіка)

Надрукувати
мітки:
коментарів