Поділитись:

Чому Україні загрожує сміттєва катастрофа (інфографіка)

Середа, 31 травня 2017, 08:17

В середньому щороку Україна продукує близько 17 млн тонн сміття (побутового і промислового).

Лише 5 % із цього обсягу потрапляє в переробку. Решта 95 % потравляє на звалища, площа яких не може не вражати. За даними 2016 року, санкціоновані звалища в Україні можна було порівняти з розмірами Кіпру, а стихійні – цілої Бельгії, – повідомляє "Слово і Діло".

В середньому один житель нашої країни щороку викидає від 200 до 300 кг побутового сміття. Теоретично його можна було би переробляти, як це роблять у цивілізованих країнах. До прикладу, шведи переробляють 99 % власних відходів, німці, швейцарці та австрійці – по 97 %, японці – 90 %. Проте в Україні поки катастрофічно бракує промислових потужностей для переробки сміття. На сьогодні найсучаснішим таким комплексом є Рівненський сміттєпереробний завод. Побудований у 2013 році, він відповідає встановленим у державі екологічним нормам. Проте, на жаль, це поки що виключення з правил.

Втім, до того, як вирішувати, як переробляти сміття, українцям треба бодай навчитися його розділяти. Програми з сортування відходів працюють у Києві, Львові, Дніпрі та інших великих містах. У тій таки столиці, наприклад, приблизно 10 % сміття може бути відсортовано. А це означає, що в нього є принаймні теоретичний шанс стати вторсировиною, а не потрапити на звалище.

Надрукувати
мітки:
коментарів