Поділитись:

Уряд погіршив макропрогноз на рік: зростання ВВП складе 1,8 %

Четвер, 01 червня 2017, 15:48

Кабінет Міністрів погіршив свої прогнози щодо темпів зростання ВВП з 3 % до 1,8 %. Очікується також більш швидка інфляція – річний показник (з грудня до грудня) підвищено з 8,1 % до 11,2 %.

Про це пише VoxConnector для ділового видання Волині "Конкурент".

Як зазначив керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій, Міністерство економічного розвитку та торгівлі скоригувало макроекономічний прогноз майже річної давнини.

Ці коригування відображають ефект від блокади товарообороту із окупованими територіями та зростання мінімальної заробітної плати до 3200 грн.

Прогноз щодо росту ВВП 1.8 % вписується у діапазон, який закладали минулого року (від 1,5 % до 3 %). Зрушення до песимістичного сценарію цілком зрозуміле – воно пояснюється економічним ефектом блокади ОРДЛО і більш повільним відновленням світових ресурсних цін. Це не дозволяє скоротити торговий дефіцит.

За даними Національного банку, за чотири місяці 2017 року дефіцит поточного рахунку платіжного балансу був таким, як і за відповідний період минулого року, і становив 1,3 млрд доларів (або 4,6 % від ВВП).

Новий показник росту ВВП ближчий до прогнозу Міжнародного валютного фонду на цей рік. Прогноз МВФ для України – 2 % ВВП, Concorde Capital – 1,9 % ВВП.

Перегляд показника інфляції пов′язаний з очікуваним підвищенням пенсій з жовтня цього року. Втім, поки що динаміка зростання цін цілком вписується у рамки початкових оцінок.

За прогнозом Concorde Capital, інфляція на кінець року складе 9 %. Прогноз МВФ – 10 %.

Надрукувати
мітки:
коментарів