Поділитись:

"Нафтогаз" VS "Газпром": що означає рішення арбітражу в Стокгольмі

Четвер, 01 червня 2017, 18:54

Арбітражний інститут торгової палати Стокгольма 31 травня 2017 року виніс окреме рішення по першому позову НАК Нафтогаз України проти Газпрому. Взаємні вимоги сторін у цій справі перевищували 65,1 млрд доларів США. Суд задовольнив вимогу Нафтогазу про перегляд ціни з урахуванням ринкових умов, а також відхилив вимоги Газпрому за умовою "бери або плати".

Що цей позов означає для України і чи буде Газпром платити Нафтогазу компенсацію, з'ясувало видання LIGA.net.

Спадщина Тимошенко

Нафтогаз подав перший позов проти Газпрому в червні 2014 року. Він стосувався договору на поставку газу від 2009 року, укладеного під час прем'єрства Юлії Тимошенко.

Вимоги Нафтогазу за цим позовом - 18 млрд доларів США. З цієї суми 14,1 млрд доларів – переплата за газ, придбаний з 20 травня 2011 року до жовтня 2015 го. Решта 3,9 млрд доларів – штрафи, які застосовуються до вказаної суми.

Нафтогаз також вимагав внести зміни в незаконні або недійсні і необґрунтовані положення контракту на поставку. Це обсяг річних поставок, принцип "бери або плати", пункт про заборону експорту придбаного у Газпрому газу і ін.

Газпром подав зустрічний позов, в якому вимагав виплати Нафтогазом 47,1 млрд доларів США. З цієї суми 34,5 млрд доларів – санкції за невиконання принципу "бери або плати" в 2012-2014 роках і в більш пізні періоди (3 квартал 2015 року, 2 4 квартали 2016- го). Ще 2,2 млрд доларів – вимоги, які стосуються спірної ціни на газ в 4 кварталі 2013 року і 2 кварталі 2014-го. Залишок суми (10,4 млрд доларів) – штрафи і відсотки.

З реакції глави Нафтогазу Андрія Коболєва випливає, що Нафтогаз виграв суперечку в арбітражі. Відразу після отримання рішення він написав у себе на сторінці в Facebook: "Ми зробили це", супроводивши запис знаменитої піснею групи Queen "We are the champions".

Згідно з офіційним повідомленням Нафтогазу, суд задовольнив вимогу українського холдингу про перегляд ціни з урахуванням ринкових умов. Інші подробиці поки не відомі. Заступник Міністра закордонних справ Олена Зеркаль повідомила, що арбітраж ухвалив переглянути ціни з 2014 року.

З цього випливає, що ціна газу, що купується Нафтогазом у Газпрому, буде переглянута заднім числом. Таким чином, НАК може розраховувати на ретроспективні виплати від Газпрому за обсяги, які були придбані з 2014 року.

Точна дата, з якої буде переглядатися ціна, не відома.

Офіційно Нафтогаз направив арбітражну претензію Газпрому на початку квітня 2014 року. З цього моменту Нафтогаз купив у Газпрому 13,5 млрд кубометрів (7,4 млрд в 2014-му і 6,1 млрд в 2015 році).

Яким чином буде розраховуватися компенсація в разі, якщо арбітраж вирішив, що ціна була завищена, поки також не відомо. Остаточне рішення суду буде оприлюднено наприкінці червня.

Нафтогаз домагався формування ціни від Газпрому, виходячи з ціни на хабах за вирахуванням транспортних витрат. Наприклад, в грудні 2014 року Нафтогаз імпортував з Європи газ по 341,2 доларів / тис. кубометрів, з Росії - по 384,9 доларів. У 2015 році Нафтогаз також імпортував газ з Європи дешевше, ніж з Росії.

Методика розрахунку ціни арбітражем може ґрунтуватися на економічних міркуваннях (netback), на підсумках замісної угоди (substitute transaction) або їх комбінації.

Втім, з публічних заяв вже очевидно, що багатомільярдних компенсацій Нафтогазу очікувати не варто.

Також незрозумілою залишається доля формули ціни, прописаної в контракті з Газпромом. Можна припустити, що сторонам після винесення остаточного рішення належить стадія перемовин щодо приведення ціни газу до ринкової.

У 2013 році за схожим позовом чеської RWE Transgas проти Газпрому віденський арбітраж змінив формулу розрахунку ціни газу. Вона була відв'язана від ціни нафти і знижена до спотових котирувань.

"Бери або плати"

Стокгольмський арбітраж відхилив всі вимоги Газпрому за умовою "бери або плати". Це найважливіше рішення, про яке стало відомо в середу.

Контракт з Газпромом передбачав так звані мінімальні річні обсяги імпорту – 33,3 млрд кубометрів на рік. У разі недобору газу Нафтогаз все одно зобов'язаний був платити за повний обсяг. В іншому випадку нараховувалися спеціальні санкції. За їх невиконання в зустрічному позові Газпром нарахував Нафтогазу більше 34,9 млрд доларів США штрафу. Ці претензії російського монополіста суд відхилив.

Газпром також вимагав доплати 2,2 млрд доларів за газ, поставлений в 4 кварталі 2013 року і 2 кварталі 2014 року. Доля цих претензій поки невідома.

"Це був складний процес. Деталі будемо публікувати після остаточного затвердження всіх розрахунків арбітражним судом, – прокоментував рішення арбітражу директор з розвитку бізнесу Нафтогазу Юрій Вітренко. – Можемо сказати, що суд повністю задовольнив найбільш важливу нашу вимогу, а також повністю або частково задовольнив інші принципові вимоги з нашого боку ".

Реакція Газпрому на рішення суду досить показова. Стандартна агресивна PR-риторика російського монополіста цього разу змінилася стриманими і обережними коментарями.

"Сьогодні отримано окреме (проміжне) рішення Стокгольмського арбітражу по розгляду з НАК Нафтогаз України в рамках контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках, що є проміжною стадією арбітражного процесу, – йдеться в повідомленні прес-служби Газпрому. – Стокгольмський арбітраж може винести остаточне рішення не раніше кінця червня ".

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024