Поділитись:

Де та на яких умовах працюють українці в Польщі: офіційний звіт

П'ятниця, 02 червня 2017, 18:48

Польська Інспекція Праці (Państwowa Inspekcja Pracy) щоразу інтенсивніше контролює найм на роботу у Польщі іноземців і відкриває все більше порушень: часто вони працюють нелегально і не отримують належної винагороди. Таку інформацію подає Польська Інспекція Праці у своєму останньому звіті.

Про це повідомляє VSETUTpl.com з посиланням на tvn24bis.pl.

Найчастіше іноземці працюють в Польщі на підставі договору про надання послуг.

У 2016 році польські інспектори провели 4257 перевірок за фактом легальної роботи в Польщі і, зокрема, роботи в Польщі, яку виконують іноземці. Це на 44 % більше, ніж у 2015 році, і на цілих 90 % більше, ніж в 2014 році.

Водночас у Польщі зі зростанням попиту на іноземних робітників збільшуються масштаби шахрайства при прийомі таких іноземних працівників на роботу.

Українці, які їдуть на роботу в Польщу, найчастіше працюють на будівництві (чоловіки) або виконують домашню роботу (жінки). Середня зарплата, яку заробляють українці в Польщі, становить 2000 злотих. Найбільше українці, які працюють в Польщі, заробляють на будівництві – 2700 злотих.

Нелегальне працевлаштування іноземців в Польщі

У доповіді Польської Інспекції Праці йдеться, що, в першу чергу, зростає масштаб нелегальної зайнятості іноземців.

У 2016 році це стосувалося трохи більше 16 % перевірених компаній, тоді як два роки тому лише кожен десятий іноземець в Польщі працював без контракту. Найчастіше польські роботодавці у такий спосіб наймають українців. За останніми даними, кожен п'ятий українець нелегально працює в Польщі. Масштаб цього явища можна також побачити в даних за 2014-2016 роки. За цей період 94 % нелегально найнятих працівників на роботу в Польщі складали українці.

Як зазначає Польська Інспекція Праці, проблема нелегальної зайнятості українців на роботі у Польщі особливо стосується більш економічно розвинутих регіонів Польщі, тобто Сілезького, Мазовецького і Поморського воєводств. Про легальне працевлаштування іноземців найкраще дбають мешканці Вармінсько-Мазурського, Любуського і Опольського воєводств.

Варто зазначити, що порушення при прийомі на роботу в Польщі також були зареєстровані серед людей, які наймалися на роботу в Польщі через агентства тимчасової праці. Кожна третя людина, яка була працевлаштована таким чином на роботу в Польщі, працювала нелегально.

Порушення прав працівників на роботі в Польщі

Польська інспекція праці також перевірила, чи роботодавці дотримувалися прав для працюючих іноземців. Тут також спостерігається погіршення показників. У 2016 році 32 % порушень здоров'я і безпеки під час роботи в Польщі стосувалися іноземців. Внаслідок цього постраждало більше трьох тисяч людей.

У свою чергу, правовий захист трудового законодавства Польщі порушили щодо 2,2 тис. людей.

Також останнім часом у Польщі зросла кількість порушень, пов'язаних із виплатою заробітної плати.

Менше ніж за мінімальну ставку заробітної плати у Польщі працювали 179 осіб. У минулому році їх було 64. В цілому польські роботодавці мають заборгованість по виплаті 468 тисяч зарплат іноземним громадянам. У 2015 році борг польських підприємців перед працівниками з інших країн склав 168 тисяч злотих.

Де працюють іноземці в Польщі

Польська Інспекція Праці проаналізувала понад 30 000 осіб з 115 країн світу, які працюють на роботі в Польщі. Два роки тому їх було вдвічі менше. Переважна більшість з них були українці - 84 %, але серед перевірених також були громадяни Білорусі, Іспанії, Китаю і Індії.

Кожен четвертий іноземець працює в Польщі в охоронних агенціях або зайнятий у сфері послуг, пов'язаних з підтриманням порядку в будинках та прибудинкових територіях (ландшафтний дизайн). Кожен п'ятий іноземець працює на виробництві та будівництві. Найчастіше іноземці в Польщі працюють на малих підприємствах із кількістю працівників до дев'яти людей. Так працює майже половина з них. Менше 10 % іноземців працюють у великих польських компаніях із кількістю працівників 250 осіб і більше.

Найчастіше іноземці працюють в Польщі на основі договору про надання послуг – 43 %, а найменше – на підставі договору про роботу – 12 %.

Як зазначає Польська Інспекція Праці, з року в рік зменшується кількість договорів про роботу із іноземцями в Польщі: у 2014 році так працював кожен другий іноземець, зараз –лише 41 %.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯКІ ЗАРПЛАТИ ОТРИМУЮТЬ У ПОЛЬЩІ (ІНФОГРАФІКА)

Надрукувати
мітки:
коментарів