Поділитись:

Ціна реформ: держборг України наближається до 75 мільярдів доларів (інфографіка)

Четвер, 08 червня 2017, 16:18

Через черговий транш від МВФ та кредит від ЄС у квітні державний борг України знову зріс.

Нагадаємо: у квітні МВФ нарешті ухвалив наступний транш для України (1 млрд доларів США), а Євросоюз переказав 600 млн євро кредиту в рамках макрофінансової допомоги. Для нас це визнання того, що в очах західних партнерів ми рухаємось у правильному напрямку, – пише видання "Ціна держави".

Але інша сторона цих успіхів – ріст наших боргів.

У квітні 2017 року розмір державного боргу збільшився на 2,7 % (на 1,95 млрд доларів США) до 74,31 млрд доларів США. В національній валюті борг зріс на 21,12 млрд грн і сягнув 1,97 трлн грн. Це приблизно 80 % ВВП країни. Боргове навантаження на одного зайнятого українця наприкінці квітня цього року збільшилось до 4 565,2 доларів США або ж 121,2 тисячі грн.



Чи буде і надалі рости борг і які для цього джерела? Меморандум МВФ говорить про додаткові 4,5 млрд доларів кредитів від Фонду до кінця поточного року.

Впроваджуючи реформи, Україна створює додаткові можливості для отримання нових траншів від МВФ і кредитів від Євросоюзу.

"Якщо ми отримаємо ще один транш МВФ у розмірі $1-2 млрд у цьому році, то це буде великий успіх. Те ж саме з наступним траншем €600 млн кредиту від ЄС – реформи йдуть, але не на стільки швидко, як цього бажають західні кредитори, – зазначається у дописі. – Ще є плани розмістити Єврооблігації на $1 млрд до кінця року. Якщо зірки зійдуться, то все може бути. Також ще нам загрожує додаткова докапіталізація банків".

Таким чином, загалом до кінця року МВФ очікує ріст державного боргу України до 90 млрд доларів США (2,456 трлн грн), що становить 89,8 % ВВП.

"Але насправді через повільне просування реформ наш борг буде як мінімум на 10 млрд доларів США менший. Навіть і не знаєш чи радіти цій тенденції, чи все-таки сумувати", – зауважують у виданні.

Надрукувати
мітки:
коментарів