Поділитись:

Літні заробітки: Польща програє у зарплатах північним країнам

Субота, 10 червня 2017, 20:20
Літні заробітки: Польща програє у зарплатах північним країнам

Літо – пора не тільки відпочинку, але й сезонних заробітків.

Дійсно, а чого ледарювати, якщо за один місяць збирання ягід на плантації можна заробити близько 30 тисяч гривень, – пише газета "Експрес".

Працівник рецепції, кухар, кондитер, будівельник – усі ці професії затребувані в Європі... А скільки можна заробити на таких роботах?

Сезон літніх заробітків розпочинається з середини травня та триває до кінця вересня. За інерцією, ще багато хто планує їхати до Польщі. В оголошення про роботу на полях та фабриках можна знайти: сільськогосподарські роботи з підготовки полів, збирання полуниці, малини, огірків, помідорів та інших овочів. Житло надається безплатно. Зарплата – до 26 тисяч гривень у місяць. Робочий день триває 10-12 годин.

Але для кмітливих заробітчан Польща – це вже вчорашній день. За ту ж роботу у північних краях платять у 2-3 рази більше.

Там пропонують зарплата від 70 тисяч гривень і більше. Робочий день – 12 годин, шість днів на тиждень. Вихідний – неділя. Основні обов'язки: збирання ягід у Швеції або Фінляндії. Головні вимоги до працівників – наявність закордонного паспорта, працьовитість та щоб без шкідливих звичок. Зарплата виплачується щодня, залежно від кількості зібраних ягід. Житлом та харчуванням забезпечують. Оселяють у кімнатах по дві людини, є душ, туалет, кухня.

Таку ж роботу можна знайти в Іспанії та Естонії. В Іспанії за місяць обіцяють 800-900 євро. Робочий день триває 8-12 годин. Проживання – за рахунок роботодавця. На харчування виділяють одне євро на день. Основні вимоги: актуальна віза мінімум на три місяці, гроші на дорогу в обидва боки – це 150-180 євро.

В Естонії на ягідних плантаціях платять від 600 до 1000 євро за місяць. Виїзд на роботу – в середині червня. Робота триває два місяці, без вихідних. У погану погоду врожай не збирають. Житло надається безоплатно.

Програє Польща і в зарплатах і в інших сферах. На будівельних робота тут за місяць можна заробити від 18 до 20 тисяч гривень. У Литві на посаді бетонника за місяць платять 1 000 євро. Робочий час – теж не наші законні 8 годин на добу, а 10-11, і так шість днів на тиждень. Місце проживання також надає роботодавець. Умовою прийняття на цю вакансію є досвід роботи на аналогічній посаді від одного року.

Добряче підзаробити влітку можна і кухарем, кондитером, пекарем, офіціантом та працівником на рецепції у готелі. До слова, останні чи не найбільш затребувані і зарплата – від 21 тисячі гривень за місяць у Східній Європі. Такі професії популярні влітку, бо туристів у готелях, ресторанах, кав'ярнях стає значно більше. Щоб отримати таку роботу, слід відкрити робочу візу за запрошенням, яке офіційно висилають працедавці, а на місці уже оформити санітарну книжку.

За три місяці можна заробити близько 48 тисяч гривень за сьогоднішнім курсом, якщо готель високого класу. Близько 35 тисяч гривень – якщо готель середнього класу.

Надрукувати
мітки:
коментарів