Поділитись:

Мобілізація офіцерів запасу: кого можуть призвати (інфографіка)

Неділя, 11 червня 2017, 21:35

30 травня міністр оборони Степан Полторак підписав наказ про призов офіцерів запасу на службу в Збройні Сили України.

"Слово і Діло" розбиралося, хто підпадає під призов і які умови проходження служби.

Загалом до лав української армії планується призвати близько чотирьох тисяч офіцерів запасу віком до 43 років і з наявністю вищої освіти і закінченого навчання на військовій кафедрі ВНЗ. Під призов підпадають чоловіки й жінки, які відповідають цим критеріям і не мають судимостей.

Від призову звільняються ті з офіцерів запасу, в сім'ї яких хтось загинув або отримав інвалідність протягом військової служби або на військових зборах.

Термін призову офіцерів запасу складе 1,5 року, причому 3 місяці з цього терміну підуть на підготовку у військових вищих навчальних закладах, після чого офіцери візьмуться безпосередньо до військової служби.

За умовами проходження служби в зону АТО будуть направлятися лише ті з офіцерів, які особисто висловлять бажання поїхати в район бойових дій і пройдуть відповідну підготовку. При цьому на час мобілізації за ними буде зберігатися посада і платня незалежно від форми власності підприємства.

Після закінчення півторарічної служби офіцер зможе прийняти рішення про підписання контракту або звільнитися в запас.

Відстрочку від призову офіцери запасу можуть отримати за станом здоров'я – на один рік. Також відстрочка надається за різними сімейними обставинами: при наявності дитини віком до трьох років, двох і більше дітей, вагітної дружини, а також якщо чоловік, жінка або дитина офіцера запасу є інвалідом.

Також відтермінування від призову отримують священики, поліцейські, медпрацівники за умови повного навантаження на посаді, а також у разі, якщо вони працюють в сільській місцевості.

Крім них, відтермінування надається також шкільним вчителям, які мають повну вищу освіту, а також кандидатам і докторам наук, які займаються науковою діяльністю.

Окрім того, відстрочка надається сільським головам і мерам міст, а також офіцерам-студентам денної форми в ВУЗах разом з офіцерами запасу, які проходять навчання в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі.

За ухилення від призову передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність: так, за першу неявку до військкомату без поважних причин передбачений штраф в розмірі від 170 до 510 гривень, за повторну – він збільшиться до суми в 510-1700 гривень. На несумлінних ухильників чекає обмеження волі терміном до трьох років.

Надрукувати
мітки:
коментарів