Поділитись:

В Україні почали діяти нові правила кредитування

Понеділок, 12 червня 2017, 08:52
В Україні почали діяти нові правила кредитування

Національний банк установив вимоги до діяльності кредитних посередників у сфері споживчого кредитування відповідно до Закону України "Про споживче кредитування.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Відповідно до встановлених Нацбанком вимог кредитний посередник повинен:

  • належати до резидентів та мати повну цивільну дієздатність;
  • мати достатній рівень знань у сфері споживчого кредитування;
  • мати бездоганну ділову репутацію;
  • відповідати встановленим вимогам протягом усього періоду своєї діяльності. Таку відповідність постійно контролюватиме банк, з яким кредитний посередник уклав договір.

Якщо кредитний посередник відповідає усім вимогам, то він має право розпочати свою діяльність після укладення з банком посередницького договору та оприлюднення банком даної інформації на власному сайті.

"Вимоги Національного банку сприятимуть тому, що кредитні посередники надаватимуть споживачам банківських послуг більш повну інформацію про банки, банківські продукти, умови отримання кредитів, а також нестимуть за це відповідальність перед споживачами. Це сприятиме розвитку та підвищенню прозорості ринку споживчого кредитування в Україні", – зазначила заступник Голови НБУ Катерина Рожкова.

У разі невідповідності кредитного посередника встановленим НБУ вимогам банк повинен:

  • достроково розірвати з ним посередницький договір;
  • звернутися до НБУ для виключення інформації про кредитного посередника з переліку;
  • припинити видачу споживчих кредитів із залученням такого кредитного посередника.

Зазначимо, що відповідальність за порушення кредитним посередником законодавства лежить на банку, з яким кредитний посередник уклав посередницький договір. Така вимога пояснюється тим, що Закон України "Про споживче кредитування" не наділяє Національний банк повноваженнями застосовувати заходи впливу до кредитних посередників за порушення законодавства у сфері споживчого кредитування.

Однак, Національний банк вестиме перелік кредитних посередників банків. Ведення переліку передбачає:

- автоматичне включення чи виключення інформації про кредитного посередника (на підставі отриманого від банку файлу-повідомлення зі зворотним надсиланням НБУ квитанції-підтвердження про включення/виключення відомостей до/з переліку);

- збирання та облік загальних відомостей про кредитного посередника (найменування, адреса, номер телефону тощо) та про посередницький договір (дата укладення та номер, дата початку та закінчення дії, ПІБ підписантів, перелік посередницьких послуг, відомості про статус кредитного посередника).

Надрукувати
мітки:
коментарів