Поділитись:

Чому у травні зросли ціни на продукти

Понеділок, 12 червня 2017, 14:20

У травні продукти подорожчали – далися взнаки весняні холоди. Інфляція у травні прискорилась до 1,3 % порівняно з 0,9 % у квітні. З початку року, за даними державної служби статистики, інфляція склала 6,2 %.

На думку головного економіста інвестиційної компанії Dragon Capital Олени Білан, причиною того, що у травні зростання цін на споживчі товари несподівано прискорилося, став різкий стрибок цін на фрукти та овочі (+ 13 % і + 17 % місяць до місяця відповідно), який був викликаний травневим похолоданням. Через незвично холодну погоду постраждав врожай ягід і фруктів, а збір врожаю овочів, як мінімум, затримався. Це викликало їх тимчасовий дефіцит на ринку і різкий стрибок цін.

Крім того, після спалаху африканської чуми на початку 2017 року відбулося скорочення поголів′я свиней. Ціни на свинину продовжили стабільно зростати. При цьому ціни на яйця і молоко знижувалися, що допомогло дещо сповільнити загальне подорожчання споживчого кошика.

Як правило, в літні місяці овочі та фрукти дешевшають, оскільки на ринках з'являється продукція нового врожаю.

Літо цього року не буде винятком – ціни знижуватимуться, але через весняні похолодання не таким швидкими темпами, як у попередні роки. Швидше за все, продовжиться зростання цін на м′ясо. В результаті, вартість загальної споживчого кошика цього літа залишиться стабільною, а восени знову почне збільшуватися через сезонне подорожчання молочних продуктів і деяких інших товарів.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів