Поділитись:

Відомо, коли почнуть діяти мовні квоти на телебаченні

Вівторок, 13 червня 2017, 18:57
Відомо, коли почнуть діяти мовні квоти на телебаченні

13 червня в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" опублікували Закон, який зобов'язує загальнонаціональні телеканали наповнювати не менш ніж 75 % свого ефіру державною мовою.

Закон набуде чинності через 4 місяці після публікації – 13 жовтня, – інформує ZIK.

Відповідно до документа, у загальному тижневому обсязі мовлення загальнонаціональних телерадіоорганізацій передачі, фільми й новини державною мовою повинні становити не менш ніж 75 % ефірного часу у проміжках між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00. Місцеві телерадіокомпанії повинні транслювати не менш ніж 60 % ефіру українською мовою, а телекомпанії, які відповідно до ліцензії ведуть мовлення мовами корінних народів України, повинні забезпечувати сумарний тижневий обсяг мовлення державною мовою і мовами корінних народів в обсязі не менш ніж 75 %, при цьому не менш ніж 30 % – державною.

Закон дозволяє транслювати фільми і передачі, які не є їх власним продуктом, виключно державною мовою, за винятком фільмів і програм (крім дитячих і анімаційних), створених до 1 серпня 1991 року, з субтитрами державною мовою.

Передача вважається виконаною українською мовою, якщо всі виступи (репліки) дикторів передані українською.

При цьому допускається використання інших мов без дублювання й озвучування при репортажах з місця подій (крім мови й реплік репортерів), коментарях гостей передач, музичних кліпах, які містять текстовий супровід, і в творах мовами корінних народів України.

За невиконання цих вимог телерадіокомпанія оплачує штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.

Квоти не застосовуватимуть до телекомпаній іноземного мовлення; телекомпаній, які показують науково-просвітницькі програми офіційними мовами Європейського Союзу; телерадіокомпаній, які здійснюють радіомовлення; телеканалів, освітні програми яких спрямовані виключно на вивчення іноземних мов.

Як відомо, 23 травня Верховна Рада зобов'язала загальнонаціональні телеканали транслювати не менш ніж 75% ефіру державною мовою, а 6 червня президент Петро Порошенко схвалив відповідний закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧИ ПІДТРИМАЛИ ВОЛИНСЬКІ НАРДЕПИ КВОТИ НА ТЕЛЕБАЧЕННІ

Надрукувати
мітки:
коментарів