Як працювати у Польщі, маючи біометричний паспорт

Введення безвізового режиму з ЄС відкрило для українців багато нових перспектив та можливостей. Відтепер для того, щоб відпочити в Європі, здійснити закупи у будь-якій країні ЄС чи просто владнати на його території свої бізнес-питання, нашим громадянам достатньо показати на кордоні біометричний паспорт. А як щодо роботи в Польщі в рамках безвізу? Чи має право українець легально працювати в Польщі лише на підставі біометричного паспорта, без діючої робочої візи? Наскільки це реально і які умови такої роботи?

Про це йдеться у матеріалі ресурсу VSETUTpl.com.

Робоча віза до Польщі

До того, як Україна розпрощалась з необхідністю відкривати візу для поїздок на територію ЄС, працювати в Польщі українці мали право тільки на підставі робочої візи. Робоча польська віза існує двох типів: національна (D 05, яка дає право працювати в Польщі 180 днів протягом року, і D 06, яка дозволяє працювати в режимі 365/365), та короткострокова робоча шенген віза C 05, на підставі якої працювати в Польщі дозволяється не більше як 90 днів на півроку.

Запрошення на роботу в Польщу. Воєводське запрошення

Робочу польську візу видають лише при наявності запрошення від роботодавця чи від польського воєводського управління (у цьому випадку є можливість отримати річну візу D 06). Для того, щоб потенційному працівнику відкрили робочу візу, роботодавець має зареєструвати заяву про намір працевлаштувати іноземця (Oświadczeniе о zamiarze powierzenia Pracy cudzoziemcowi) в Повітовому бюро, а воєвода – видати дозвіл на працю (zezwolenie на Práce). На підставі цих документів Консул і приймає рішення про видачу робочої візи.

Робота в Польщі без робочої візи по біометричному паспорту

А чи можна працювати в Польщі, перетнувши кордон по біометричному паспорту (без робочої візи)? Так, завдяки безвізу України з ЄС, українці за наявності біометричного паспорта мають право працювати в Польщі без робочої візи. Проте для цього вони мають мати всі необхідні документи і чітко дотримуватись розробленої процедури.

Українець, який їде на роботу в Польщу, повинен мати заяву від роботодавця про намір працевлаштувати іноземця (Oświadczeniе о zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi) з прописаними умовами праці, терміном та зарплатою, або дозвіл на працю (zezwolenie на práce). Проте можливий і інший варіант: ви можете виїхати в Польщі по безвізу без дозволу на роботу, і вже там (в Польщі) знайти собі роботу і працювати абсолютно легально, при умові, що ваш роботодавець зареєструє в Повітовому бюро заяву про намір працевлаштувати іноземця чи оформить вам дозвіл на працю.

Після того, як іноземець прибуває на місце праці, роботодавець зобов'язаний укласти з ним трудовий договір (umowa o pracę), або цивільно-правовий договір (umowa zlecenia чи umowa o dzieło), проте доцільність і правомірність укладення цивільно-правового договору буде ретельно перевірятись, тому що тільки трудовий договір якнайкраще захищає права іноземного працівника і виключає випадки неправомірних звільнень, порушення оплати праці чи невиконання роботодавцем обіцяних умов працевлаштування.

Також роботодавець повинен подати заяву в ZUS для страхування працівника та сплати податків. Якщо договір з іноземним працівником не підписаний або укладений неправильно, то така робота вважається нелегальною, і роботодавцю загрожує штраф до 5000 злотих.

Іноземний працівник має право міняти місце праці та роботодавця в Польщі, проте новий роботодавець також повинен зареєструвати заяву про намір працевлаштувати іноземця в своєму Повітовому бюро.

Як довго можна працювати в Польщі з біометричним паспортом (без візи)

Працювати в Польщі без робочої візи, але за наявності дозволу на роботу та біометричного паспорта, можна 90 днів на кожні 180 днів. Якщо іноземець працюватиме більше ніж 90 днів, то йому загрожує штраф та депортація терміном від 6 місяців до 3 років.

Для того, щоб після закінчення 90-денного терміну залишитись і надалі працювати в Польщі, потрібно або виробляти довготермінову робочу візу (робити це слід в Україні), або оформляти дозвіл на проживання в Польщі (карту побиту). Це можна зробити на підставі біометричного паспорта в рамках безвізу на території Польщі.

Як бачимо, безвізовий режим вигідний не лише туристам, а й тим, хто бажає абсолютно легально працювати в Польщі. Черги за візою до Консульств та ППВА тепер цьому не перешкода.

Нагадуємо: з 1 червня 2017 року почали діяти нові правила роботи в Польщі для тимчасових працівників.

Сподобалося? Підпишіться на нашу сторінку в Facebook.
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Надрукувати
Україна
Опубліковано:
17.06.2017 15:30
Переглядів21732
Коментарів14
Поділитись
Залишити коментар
Коментувати
13:52
15.09.2017
Віка
Якщо працювати по біометричному паспорту,після 90 днів які наступні дії? Просто перетнути кордон?
13:48
14.09.2017
Робота
Робота для українців на виробництві. - Працює за 2 і 3 зміни -5 днів на тиждень. Іноді робота також здійснюється по суботах та неділях, які додатково оплачуються. -Транспорт працювати безкоштовно -житло безкоштовно контакт +48 603-644-811
21:38
06.09.2017
Микола
де дешевше зробити біометричного паспорта і робочу візу у Польшу?
09:21
05.09.2017
Руслана
Чи можна їхати в Польщу під час коридору, По біометричному паспорті?
13:18
29.08.2017
Чи можна працювати після90 днів по біометричному паспорті і які потрібні документи
22:05
12.08.2017
Марія
Якщо батькі ідуть до польщі працювати і беруть з собою дитину 8 років чи потрібна дитині віза для навчання
16:44
22.08.2017
Олег
1
0
На навчання відкривають національну візу 365/365
20:26
11.08.2017
ЯРОСЛАВ
А з скількох років можна їхати
17:15
03.08.2017
Микола
То можна їхати в Польщу по біометричному поспорту і непотрібно буде візу робочу
16:45
22.08.2017
Олег
0
0
Можна,але за умови 90 днів,в кожне піврччя
15:42
03.07.2017
Наталія
Чи можу я офіційно працювати по біометричними паспорту якщо я працювала півроку по піврічному запрошення?
16:46
22.08.2017
Олег
0
0
так,можете
14:10
01.07.2017
Павло
А що у разі не бажання оформити роботодавцем мене у якості працівника офіційно, а просто пропрацювати 30 днів, і виїхати, чи будуть проблеми при перетині кордону назад?
останні новини
Вибір редактора

Рейтинг