Поділитись:

Україна втратила мільярд гривень через торгову блокаду

П'ятниця, 23 червня 2017, 15:03

За п'ять місяців блокади торгівлі України з зоною АТО бюджет втратив понад 1 млрд гривень податків.

Про це в коментарі Економічній правді заявив глава офісу великих платників податків Державної фіскальної служби Євген Бамбізов.

"У нас на обліку в офісі перебуває 105 великих підприємств, зареєстрованих в зоні АТО (на підконтрольній Україні території)", – сказав Бамбізов.

З його слів, через захоплення українських компаній бойовиками з початку року було втрачено 35 великих підприємств.

"Ці компанії продовжують залишатися платниками податків України, але податкові платежі від них зменшилися", – сказав він.

"Ми порахували не лише прямі втрати, а й непрямі – адже ці підприємства співпрацювали з портами, компаніями-перевізниками. За п'ять місяців ми втратили 1,05 млрд гривень податкових надходжень", – пояснив Бамбізов.

Він зазначив, що найбільші втрати з податку на прибуток – загальна сума недоотриманих до бюджету коштів понад 600 млн гривень. На другому місці – втрати від ПДВ (370,7 млн ​​гривень).

Офіс великих платників податків зафіксував також недонадходження і за іншими податками: військовим збором (-10,4 млн гривень), частці чистого прибутку (-82,6 млн гривень), ПДФО (-30,9 млн гривень) і ЄСВ (-107,8 млн гривень).

"Найбільші втрати припадають на підприємства DTEK, в тому числі "Східенерго", "Свердловантрацит", "Ровенькиантрацит", шахта "Комсомолець Донбасу" та інші", – сказав Бамбізов.

"У списку компаній, від яких через блокаду зменшилися платежі в бюджет також "Техремпоставка", "Донбасенерго", "Єнакіївський коксохімпром, "Дніпровський меткомбінат", "Маріупольський порт", "АрселорМіттал Кривий Ріг" та інші компанії", – підсумував він.

Нагадаємо: 15 березня РНБО прийняла рішення про тимчасову заборону переміщення товарів через лінію розмежування в зоні АТО до повернення бойовиками під юрисдикцію України захоплених підприємств, вартість яких оцінюється в 2 млрд доларів.

Надрукувати
мітки:
коментарів