Поділитись:

Чому "зелений" тариф на спалення сміття не врятує Україну

Понеділок, 26 червня 2017, 20:22
Чому

В Україні пропонують запровадити "зелений" тариф на спалення сміття.

Експерт із енергетичних питань Андрій Герус пояснив у Facebook, чому ця ідея не є найкращою.

Найвищий у світі рівень вторинного використання твердих побутових відходів фіксують у Сінгапурі 59 %. Даних щодо України немає, але експерт вважає, що Україна перебуває десь між північним на південним сусідом (Білорусь – 0 %, Молдова – 2 %). У сусідній Польщі – 16 %, у Литві – 21 %. Усього лише в 11 країнах понад 30 % сміття іде на вторинне використання.

Андрій Герус пояснив, що роздільний збір, сортування і вторинне використання сировини важливе не тільки тому, що зменшує кількість сміття, але і тому що зменшує потребу у хімічній промисловості: виробництво пластику, пластмаси, поліетилену тощо.

"Очевидно, що саме після сортування є сенс у переробці сміття (спалення, компостування тощо). Саме із роздільного збору та сортування розпочинається технологічний процес поводження з побутовими відходами, який прийнятий у розвинутих країнах світу", – зазначив він.

Чому

Пропозицію щодо "зеленого" тарифу на спалення сміття в Україні експерт називає контраверсійною. Адже

"1. Тариф на е/е не гумовий, він не може вмістити стимулів всіх і всього.
2. Він не мотивує до роздільного збору.
3. Це є приклад перехресного субсидування, коли платники тарифів субсидують тих, хто найбільше продукує сміття.
4. Зростаючий у підсумку тариф на е/е стимулює менше споживати е/е, але не стимулює менше продукувати чи сортувати сміття, бо за його утилізацію не треба платити майже нічого.
5. Далеко не завжди спалення сміття можна віднести до "зеленої" енергетики".

Андрій Герус вважає, що переробка сміття повинна обов'язково базуватись на фінансових стимулах: а) тариф на переробку сміття (платить забруднювач), б) фінансовій мотивації щодо сортування та роздільного збору (відсутність плати за відсортоване сміття та вища плата за органічні відходи).

Власне, ці базові речі, переконаний експерт, можна комбінувати із тарифом на е/е, але починати потрібно із базових речей, а не навпаки.

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024
29 березня 2024
09 березня 2024
06 березня 2024