Поділитись:

В Україні скасують нові правила для вступу в медвузи: назріває скандал

Вівторок, 27 червня 2017, 08:18
В Україні скасують нові правила для вступу в медвузи: назріває скандал

Наказ Міністерства освіти і науки України про мінімальний прохідний бар'єр в 150 балів з кожного предмета зовнішнього незалежного оцінювання для вступників на медичні спеціальності скасують.

Про це зазначила народний депутат від Блоку Петра Порошенка, голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець, – пише "Слово і Діло".

"Наказ МОН за поданням Міністерства охорони здоров'я щодо встановлення мінімального прохідного бар'єру в 150 балів по кожному конкурсному предмету ЗНО на медичні спеціальності на цей рік буде скасовано! Випускники, які набрали менше 150 балів по кожному сертифікату ЗНО, отримають шанс на вступ до медичних вузів і демонстрацію своїх здібностей у навчанні, щоб стати хорошими лікарями!" – сказала вона.

Підтримали ініціативу прем'єр-міністр Володимир Гройсман та міністр освіти Лілія Гриневич.

"МОЗ в той час, коли йде війна в нашій країни, коли є тисячі дітей-сиріт і сотні тисяч внутрішньо переміщених осіб, потрібно не обмежувати права абітурієнтів на вступ до ВНЗ, а просто затвердити стандарти підготовки студентів та посилити контроль за навчанням", – переконана Богомолець.

Натомість міністр охорони здоров'я Уляна Супрун виступила проти скасування мінімального балу для вступників на медичні спеціальності. Про це вона написала у Facebook.

Міністр нагадала, що найближчим часом вирішуватиметься, чи дозволити вступати на медичні спеціальності до вишів всім, хто має гроші, чи встановити прохідний бар'єр в 150 балів.

"Ми наполягаємо на тому, що студент має докладати зусиль, отримуючи знання. Особливо студент-медик, від якого потім залежатимуть людські життя. Відміна мінімального прохідного балу для вступу на медичні спеціальності на самому початку нівелює цінність професії лікаря", – вважає Супрун.

На думку міністра, студент, який не працює для отримання знань, шукає інші шляхи для "вирішення питання", починаючи від хабарів за екзамени та закінчуючи купівлею диплому.

"А потім він стає лікарем, в руках якого здоров'я та доля людини, що йому довірилася. 150 балів при вступі – це контроль якості майбутніх медиків вже на старті професії. Зі здоров'ям не можна йти на компроміси", – підсумувала Супрун.

Надрукувати
мітки:
коментарів