Поділитись:

В Україні для журналістів хочуть запровадити обов'язкове страхування

Вівторок, 27 червня 2017, 14:04

Для українських журналістів пропонують запровадити обов'язкове страхування у двох форматах: страхування представників ЗМІ, що працюють у зоні АТО, та обов'язкове страхування на території всієї країни.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства інформаційної політики.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг зазначив, що українське законодавство потребує внесення змін щодо страхування журналістів.

"Напади на журналістів і представників медіа є особливо серйозним порушенням прав людини, оскільки вони не лише шкодять конкретним особам, а й позбавляють інших права отримувати інформацію, обмежуючи суспільний діалог, що лежить в основі демократичного суспільства", – заявив він.

Із його слів, Рада Європи приділяє особливу увагу питанням безпеки журналістів, а тому запустила платформу, на якій висвітлюються випадки порушення прав журналістів або перешкоджання їх професійній діяльності.

Державний секретар МІП Артем Біденко повідомив про плани:

"Нині ми хочемо напрацювати законодавство таким чином, аби забезпечити ЗМІ всі можливі гарантії безпеки праці. Тому сьогодні ми ініціювали це обговорення, аби почути фахові рекомендації та зібрати найкращі пропозиції професійної спільноти та закордонних партнерів".

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко зазначив, що такі обговорення є важливими також з точки зору подолання системної безкарності за порушення прав журналістів і вніс пропозицію запровадити обов'язкове страхування в двох форматах: "Перше – це страхування журналістів, що працюють у зоні АТО, а друге – обов'язкове страхування на території всієї країни, адже умови праці фундаментально різняться".

Член комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики Сергій Висоцький розповів, що однією з проблем у законодавчому запровадженні обов'язкового страхування для журналістів є гарантування страхових ризиків, яке може бути або державним, або бізнесовим. Вирішенням цієї проблеми, на думку Висоцького, є створення закону про державні гарантії журналістам, що виконують свої професійні обов'язки в зонах підвищеної небезпеки.

Роман Головенко, заступник виконавчого директора Інституту масової інформації, виокремив такі проблеми впровадження страхування журналістів, як відсутність ініціативи у вирішенні цього питання серед самих журналістів, невизначеність критеріїв, за якими має здійснюватися страхування, та економічний аспект. Тому процес страхування журналістів він запропонував розпочати з працівників загальнонаціональних каналів.

Начальник відділу зв'язків із засобами масової інформації МОУ Олександр Мотузяник запропонував використати спільний проект МІП і Міністерства оборони України "Embedded Journalism" як кейс для напрацювання відповідних правил страхування та висловив запевнення в підтримці Міноборони в процесі запровадження загального страхування журналістів.

Світлана Остапа, представник "Детектор Медіа", наголосила на важливості страхування для журналіста будь-якого ЗМІ, якого надсилають у зону бойових дій.

У той же час Володимир Ільченко, доцент кафедри періодичної преси Інституту журналістики КНУ імені Т.Шевченка, також зазначив на необхідності розподілу страхування на звичайне та страхування в гарячих точках і запропонував страхувати не саме життя журналіста, а його відрядження.

Надрукувати
мітки:
коментарів