Поділитись:

#Сім_сорок. Чому після війни Польща отримала незалежність, а Україна – ні

Середа, 28 червня 2017, 07:40
#Сім_сорок. Чому після війни Польща отримала незалежність, а Україна – ні

Історія – цікава штука. Але в школі нас вчать різним датам, геолокаціям і персоналіям, часто забуваючи про найголовніше – причинно-наслідкові зв'язки. Хоча вони і є тією основою, на яку вже нанизуються полководці, державні діячі, місця битв і різноманітні дати.

І ось лише зараз, майже за двадцять років після закінчення школи, в голову прийшла проста, як двері, істина про те, чому ж Україна після Першої та Другої світових воєн не отримала свою державність, а продовжувала залишатися в складі Російської імперії (чи її подальшій трансформації у вигляді СРСР).

Отож, все просто. Пригадаймо, хто брав участь у Першій світовій. Основою протистояння були військові блоки Антанта (Росія, Англія, Франція) та Троїстий союз (Німеччина, Італія, Австро-Угорщина), довкола яких вже гуртувалися інші союзники. На території сучасної України та Польщі воювали Росія з Австро-Угорщиною. Окрім прямих військових дій на фронтах, кожна сторона використовувала й можливості партизанської боротьби в тилу противника ("партизанка"), в якій використовували національно-визвольні рухи територій, зайнятих противником. Тобто росіяни опиралися на поляків в боротьбі проти австрійців, а австрійці – на українців в боротьбі проти росіян.

Хто здобув перемогу? Антанта. Хто отримав право вимагати для себе незалежності? Польща, яка допомагала переможцям і активно працювала на дипломатичному фронті.

Схожа ситуація була і після Другої світової. Антигітлерівська коаліція перемогла. Полякам, які допомагали в боротьбі проти німців, залишили державність, щоправда, з лояльним до Совєтів керівництвом.

А ось, якби у війнах перемагала Німеччина… все могло б піти інакше. Хоча в історії немає поняття "якби".

П.С. Вчіть історію. Але не у форматі "коли?", а у форматі "чому?".

Надрукувати
мітки:
коментарів