Поділитись:

Україна - серед лідерів за швидкістю падіння цін на житло (інфографіка)

Неділя, 02 липня 2017, 15:40
Україна - серед лідерів за швидкістю падіння цін на житло (інфографіка)

В Україні останні кілька років падають ціни на житло. Міжнародне дослідження Global House Price Index показує, що за рівнем падіння за 2016 рік перше місце в світі зайняла Бразилія, а друге – Україна.

Про це повідомляє "Сегодня".

Як розповів керівник комітету Асоціації фахівців з нерухомості Едуард Бразас, ринок нерухомості почав падати в Україні ще в 2008 році.

У 2012-му ситуація почала стабілізуватися, але вже через два роки ринок зіткнувся з рекордним падінням. У 2014 році ціни на квартири в доларовому еквіваленті падали на 2 % щомісяця. Причин для зниження цін кілька: знецінення гривні, падіння купівельної спроможності українців, нестабільна ситуація на сході країни.

На даний момент ціни знижуються приблизно на 0,5 % щомісяця, говорити про будь-яке зростання – рано, упевнений Едуард Бразас.

"Темпи падіння істотно знизилися. Це перша обнадійливий ознака. Друга ознака – ринок комерційної нерухомості, в першу чергу торгівлі, відчуває себе непогано. Цей сегмент швидше за все реагує на споживчі настрої, платоспроможність населення", – розповідає експерт.

Україна - серед лідерів за швидкістю падіння цін на житло (інфографіка)

Однак ціни на "вторинці" у доларах. Навіть з урахуванням зниження цін у валютному еквіваленті в гривнях нерухомість подорожчала.

"У 2013-му середня ціна на однокімнатну квартиру в Києві була 60 тисяч доларів. При курсі в 8 це було 480 тисяч гривень. Зараз же середня ціна на "однушку" – 48 тисяч доларів, але при курсі в 26 це вже 1,2 мільйона гривень. Звичайно, коли люди заробляють в гривнях, купити собі квартиру після такої девальвації – дуже складно", – розповів Максим Бабуряк.

Зі слів експертів, єдиний спосіб стабілізувати ситуацію на ринку – досягти стабільного зростання економіки. Крім того, в Україні має запрацювати іпотечне кредитування. Зараз середня ставка за іпотекою – більше 20 % річних. При цьому банки не поспішають давати клієнтам квартири на кредит. Іпотеку можуть отримати тільки надійні клієнти з гарною кредитною історією і далеко не в кожному українському банку.

Едуард Бразас впевнений: іпотека повинна бути зі ставкою не більше 13-15 % річних, тільки тоді таку операцію дійсно можна назвати "іпотекою".

"Вище цієї цифри – це вже не кредитування. Коли це станеться, сказати складно", – вважає представник Асоціації ріелторів.

Україна - серед лідерів за швидкістю падіння цін на житло (інфографіка)

Надрукувати
мітки:
коментарів