Поділитись:

Користування VPN-сервісами: які існують загрози

Понеділок, 03 липня 2017, 18:21

У травні президент Петро Порошенко заборонив використання ресурсів "ВКонтакте", "Одноклассники", "Яндекс" та Mail.ru.

Щоб обійти блокування, користувачі почали встановлювати VPN. Завдяки цьому сервісу можна користуватися забороненими російськими ресурсами, – пише Gazeta.ua.

"VPN-сервіси підміняють реальний ІР на іноземний. Це інструмент віддаленого доступу через інтернет до інших мереж. Ця інша віддалена мережа, до якої приєднується користувач, може мати доступ до загального інтернету через провайдерів з іншої країни", – розповів директор компанії-провайдера NetAssist Максим Тульєв.

VPN встановлюють на смартфон, комп'ютер чи планшет. Дані користувача передають на сервер за межами країни. Тому використати цю інформацію може будь-хто, каже фахівець.

"Оператор мережі, до якої користувач під'єднався через VPN, як і звичайний провайдер, має доступ до даних користувача. Тому їх легко можуть вкрасти. Крім того, можна маніпулювати тією інформацію, що проходить через їхні канали зв'язку. До прикладу, змінити контент сайту, на який заходить користувач, або підкинути вірус до програм, що користувач завантажує із сайту", – розповідає інтернет-аналітик.

Після блокування українськими провайдерами деяких інтернет-ресурсів, спецслужби деяких країн стали поширювати в інтернеті свої VPN-сервери. Завдяки цьому вони можуть отримувати доступ до необхідної їм інформації.

"Росія та її спецслужби свідомо роблять безкоштовні браузери та VPN-сервери. Це дає їм можливість потрапити у внутрішню українську корпоративну мережу", – каже Максим Тульєв.

Надрукувати
мітки:
коментарів