Поділитись:

У червні індекс споживчих цін зріс на 1,6 %

Понеділок, 10 липня 2017, 17:17
У червні  індекс споживчих цін зріс на 1,6 %

У червні 2017 року споживча інфляція очікувано прискорилася і становила 15,6 % у річному вимірі (13,5 % у травні). За місяць індекс споживчих цін зріс на 1,6 %.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України, опираючись на дані, опубліковані Державною службою статистики України (ДССУ).

Фактична інфляція виявилася вищою за оцінки Національного банку. Це пов'язано насамперед з більш швидким, ніж очікувалося, зростанням цін на сирі продукти харчування, а також збереженням посиленого впливу адміністративних факторів. Водночас фундаментальний інфляційний тиск залишався помірним, загалом відповідаючи нашим очікуванням.

  • Базова інфляція у червні прискорилася до 6,8 % р/р (у місячному вимірі становила 0,2 %). Прискорення базової інфляції пояснюється подальшим зростанням тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій високими темпами, а також впливом вторинних ефектів від підвищення цін на сирі продукти. Останні зумовили прискорення зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки (до 8,4 % р/р). Також прискорилося зростання цін на послуги, які входять до показника базової інфляції (послуги закладів з охорони здоров'я, відпочинку та культури, ресторанів та готелів). Разом з тим, зниження інфляційних очікувань на тлі посилення курсу гривні до долара США утримувало ціни на імпортовані товари практично незмінними та сприяло сповільненню зростання цін на одяг та взуття.
  • Зростання цін на сирі продовольчі товари очікувано продовжило прискорюватися, однак темпи зростання (23,6 % р/р та 7,2 % м/м) перевищили очікування. Насамперед пришвидшилося зростання цін на овочі та фрукти (відповідно до 40,7 % та 29,0 % р/р). Крім втрати частини врожаю (зокрема полуниці) внаслідок несприятливих погодних умов, динаміка цін на плодоовочеву продукцію продовжила відображати зміни методології ДССУ до обрахування ІСЦ, запроваджені з початку 2017 року. Зокрема, якщо раніше одним з основних методів розрахунків цін на таку продукцію був метод середньозважених цін (коли ціни на продукцію різних сезонів зважувалися на частку їх реалізації), то відтепер у різні періоди року реєструються ціни тих товарів, які переважають на ринку. Як наслідок, змінилося відображення сезонного чинника для плодоовочевої продукції – зокрема ціни відчутно зростатимуть саме у ті місяці, коли з'являється рання продукція (зокрема у травні-червні) чи надходить продукція імпортного походження. І навпаки, ціни знижуватимуться більш суттєво з масовою появою продукції вітчизняного виробництва. Крім того, зростання цін на м'ясо та молоко в річному вимірі продовжувало прискорюватися внаслідок вищих світових цін та значних обсягів експорту. Також у червні очікувано відновилося подорожчання яєць на тлі поступового скасування обмежень на експорт продукції птахівництва до окремих країн.
  • Зростання цін та тарифів, що регулюються адміністративно, прискорилося до 28,8 % р/р (зросли на 1,3 % м/м). Це відбулося насамперед внаслідок відображення залишку від підвищення тарифів на холодну воду та водовідведення у травні. Також тривало прискорення зростання цін на тютюнові вироби на тлі збереження проблем із дистрибуцією. Водночас продовжувало уповільнюватися зростання цін на алкогольні напої.
  • Ціни на паливо, як і очікувалось, сповільнили зростання до 11,5 % р/р (знизилися на 1,0 % м/м) на тлі здешевлення нафти у попередні місяці та сприятливої ситуації на валютному ринку.

Національний банк очікує, що значна частина зазначених ефектів буде нівельована в другій половині року. Проте, поточна динаміка ІСЦ та його складових свідчить про подальше посилення ризиків для досягнення цілі за загальною інфляцією на кінець 2017 року.

Надрукувати
мітки:
коментарів