Поділитись:

Автоекзамени по-новому: що чекає українців

Вівторок, 11 липня 2017, 20:33
Автоекзамени по-новому: що чекає українців

Нові екзаменаційні тести для майбутніх водіїв в Україні стали реальністю з 1 липня.

Вони вже не містять помилок і неточностей, принаймні так запевнюють у Головному сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ. Як змінилися екзаменаційні іспити на знання правил дорожнього руху та як вони покращать життя майбутніх водіїв і ситуацію із дорожнім рухом в країні в цілому, пише сайт "24".

Оновлення теоретичної частини іспиту у МВС вважають надважливим кроком впровадження нових стандартів складання іспитів для отримання посвідчень водія. Наголошують: тепер людина не буде стикатися з такими проблемами, як невідповідність питання категорії, низька якість зображення на ілюстративних матеріалах до питання, не буде робити помилки у випадках наявності двох правильних відповідей, складних або заплутаних формулюваннях. А оскільки скласти іспит стане простіше (звісно, якщо ти сумлінно вивчив теорію і відпрацював практичні навички), то охочих "перестрахуватись" і "не морочитись" стане менше, а отже і тих, хто купив "права за сало" стане менше, а порядку і дисципліни на дорозі – більше.

Основні зміни

Зі слів керівника ГСЦ Владислава Криклія, у нових тестах питання актуалізували, виправивши їх відповідно до сучасної ситуації на дорогах, більше уваги приділили практичним навичкам, котрі знадобляться майбутнім водіям під час керування транспортним засобом. Важливо, що запитання тесту тепер згруповані залежно від категорії, на яку претендує майбутній водій. Відтак людині, що складає іспит на право керування мотоциклом, наприклад, не доведеться відповідати на запитання стосовно нюансів керування вантажівкою чи автобусом.

Автоекзамени по-новому: що чекає українців

Ще одна важлива новинка – відтепер кандидат у водії не зможе просто завчити правильні відповіді на запитання білета, адже 20 екзаменаційних запитань будуть обрані системою випадково. Крім того, якщо учень дасть неправильну відповідь на принципове запитання, система підбере йому наступне запитання з цієї ж категорії.

Дещо незмінне

Екзаменаційних запитань буде 20, як і раніше, і часу на відповіді дається так само, як і раніше, – 20 хвилин.

Автоекзамени по-новому: що чекає українців

Незмінною залишається і кількість допустимих помилок, неправильних відповідей – 2. Якщо більше, то іспит доведеться перескладати не раніше ніж за 5 днів. Причому кількість спроб для перездачі теорії необмежена. А от якщо ви не склали практичну частину з трьох спроб – вас направлять на повторне навчання в автошколу.

Корупцію долатимуть далі

За інформацією координаторки урядово-громадської ініціативи "Разом проти корупції" Оксани Величко, досі "вирішити" питання отримання водійських прав за допомогою третьої сторони коштувало від 2 500 гривень, якщо людина навчається у автошколі, і від 5000 гривень – якщо не навчається.

За спостереженнями активістів-антикорупціонерів, "бермудський трикутник" хабарництва при складанні іспиту на водійські права включає власне майбутнього водія, інструктора і працівника сервісного центру. Тому, щоб уникнути людського фактора, до кінця поточного року у МВС планують запровадити відео- і фотофіксацію процесу складання теоретичних екзаменаційних іспитів на отримання водійських прав, а також відеофіксацію складання практичної частини іспиту (обладнання екзаменаційних авто відеореєстраторами, що дасть можливість учню оскаржити результати іспиту, якщо він вважатиме, що таки його склав, а інструктор просто забажав "додаткової оплати").

Автоекзамени по-новому: що чекає українців

У Головному сервісному центрі МВС інформують: з 1 липня громадяни вже можуть відкрито переглядати тести та перевіряти свої знання на сайті Головного сервісного центру МВС в онлайн-режимі.

А після завершення навчання у навчальному закладі з підготовки та перепідготовки водіїв можна сміливо йти складати іспит до сервісних центрів МВС. Станом на червень 2017 року вартість складання теоретичного та практичного іспитів становить 26 гривень, а бланк посвідчення водія – 201 гривню. У МВС наголошують: не потрібно звертатися до сторонніх осіб, котрі вас можуть ввести в оману чи ошукати при отриманні цієї послуги.

Надрукувати
мітки:
коментарів