Поділитись:

Зміни до держбюджету: що чекає на регіони

Понеділок, 17 липня 2017, 17:50

14 липня Верховна Рада схвалили зміни до закону про державний бюджет. Підставою для коригування його показників стала заміна макроекономічного прогнозу.

З початку року українська економіка зіткнулась з низкою непередбачуваних факторів і тому навесні міністерство економічного розвитку і торгівлі знизило зростання реального ВВП до 1,8 %, та скоригувало прогноз інфляції на кінець року на рівні 11,2 %, – повідомляє редактор VoxConnector Галина Калачова.

Такі фактори, як блокада товарообороту з окупованими територіями, падіння промислового виробництва та розширення санкцій проти Росії призвели до скорочення доходів державного бюджету. Тоді як прискорене зростання цін, зростання імпорту та перегляд цін на нафту "зіграли" на збільшення податкових надходжень до держбюджету.

Під впливом усіх цих економічних трендів парламентарі скоригували плани за доходами від основних податків: ПДВ, податку на доходи фізосіб, ренти та податку на прибуток підприємств. Додатково парламентарі зарахували до спеціального фонду держбюджету 11 млрд грн від так званої спецконфіскації – перерахованих до держбюджету "коштів Януковича", надбаних злочинним шляхом.

Отже тепер доходи держбюджету становлять 771 млрд грн, видатки 841,1 млрд грн. Це на 40 мільярдів (і за доходами, і за видатками) більше, ніж було до цього.

Громади не залишились осторонь цих змін. Верховна Рада збільшила видатки за основним субвенціями для регіонів, а також узаконила нові програми їх фінансування.

Отже, п'ятірка основних бюджетних новацій для громад виглядає так:

1. Обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій на оплату комунальних послуг збільшено на 14,1 млрд грн;

2. В держбюджеті з'явилась нова субвенція – 4 млрд грн буде спрямовано на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості;

3. Видатки на соціально-економічний розвиток окремих територій збільшено на 1 млрд грн, до 2,5 млрд грн.

4. Субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, ремонт та реконструкцію малих групових будинків, будівництво та придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла збільшено на 200 млн грн, до 277,7 млн грн.

5. Передбачено ще одну нову субвенцію з держбюджету – 17 млн грн буде спрямовано на підтримку територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України.

Не виключено, що восени на бюджет чекає ще одна порція змін. Осінні коригування будуть менш масштабними та матимуть "точковий" характер. Зокрема можливе додаткове виділення коштів на комунальні субсидії, а також збільшення видатків на обслуговування державного боргу.

Надрукувати
мітки:
коментарів