Поділитись:

Посол України в Польщі сказав, як позбутися черг на кордоні

Четвер, 20 липня 2017, 14:56

Український посол у Польщі Андрій Дещиця вважає, що черги на українсько-польському кордоні не пов'язані із впровадженням "безвізу".

Про це він сказав у інтерв'ю Європейській правді.

"Я не думаю, що це пов'язано із безвізом. Наскільки нам відомо, останній місяць польська прикордонна служба багато уваги приділяла питанню безпеки у зв'язку із самітом Тримор'я, а головне – із візитом Трампа. До того ж проблема черг на кордоні з Польщею – не нова. Черги там були, поки є, та, сподіваюсь, колись їх все ж не буде", – зазначив він.

Зі слів Дещиці, є три кроки, які варто здійснити найближчим часом у погодженні з польською стороною.

"Нам необхідно збільшити кількість переходів, забезпечити спільний українсько-польский паспортний та митний контроль, а також модернізувати прикордонну інфраструктуру. Тоді ані сезон відпусток, ані якісь події у Польщі не будуть виправданням таких черг на кордоні. Наразі на нашому кордоні з Польщею є 8 пунктів пропуску, не рахуючи залізничних. На польсько-німецькому кордоні у часи, коли Польща не була членом ЄС, було 48 автомобільно-пішохідних пунктів, хоча довжина кордонів приблизно однакова. Підрахуйте тепер, у скільки разів нам треба збільшити кількість пунктів пропуску", – пояснив посол.

Однак, зауважив він, для цього потрібна ініціатива уряду або ж облдержадміністрацій із західних областей України. До речі, польські східні воєводства зацікавлені у нових пунктах пропуску, бо це сприятиме торгівлі та економічному розвитку їх прикордонних регіонів.

Як повідомив Андрій Дещиця, зараз готується документація для створення нового переходу біля Перемишля, в планах ще один – на півночі Волині.

"Деякі кроки залежать лише від нас. Наприклад, треба вирішити проблему автомобілів із закордонними номерами. Не секрет, що автомобілі з польською реєстрацією, які можуть перебувати в Україні 5 днів, наразі складають половину автомобільної черги на кордоні. Тобто одне лише вирішення цієї проблеми вдвічі зменшить чергу. І, нарешті, потрібно вирішити, що робити із малим прикордонним рухом після старту безвізу", – сказав він.

Надрукувати
мітки:
коментарів