Поділитись:

Чехія зацікавлена в українських працівниках

Четвер, 27 липня 2017, 16:38

Рік тому за розпорядженням уряду "в випробувальному режимі" почалася реалізація спеціальної програми по залученню до Чеської Республіки кваліфікованих кадрів з України. Потік заяв на отримання так званих "робочих карт", згідно з даними МЗС Чехії, стає дедалі більшим.

Про це повідомляє "Чеське радіо".

Протягом першого півріччя 2017 українцям видали понад 4000 дозволів, тоді як за весь минулий рік лише 2300. Найбільшим попитом на чеському ринку праці користуються швачки, слюсарі, кухарі, а також водії автобусів. Міністерству закордонних справ вже кілька разів довелося збільшувати квоти на видачу "робочих карт".

Згідно з планом, квота на 2017 рік становить 10 200 заяв на отримання "робочих карт".

"Кількість прийнятих нами заявок постійно зростає. За два останні роки в чеських представництвах в Києві і Львові потік заяв збільшився приблизно в 10 разів", – коментує співробітник прес-відділення МЗС Чехії Ірена Валентова.

Однак, незважаючи на зростання, чеські фірми не перестають стверджувати, що в Чехію з України приїжджає дуже мало робітників.

"Ситуація така, що українські робітники дуже швидко розходяться по фірмах і їх зайнятість забезпечується відразу на кілька місяців вперед. Результат – утворення черг. Нестача співробітників, кваліфікованих і менш кваліфікованих, сьогодні є головною обставиною, яка загальмовує розвиток фірм", – розповів голова Асоціації малих, середніх фірм та індивідуальних підприємців Карел Гавлічек.

Глава Конфедерації спілок роботодавців і підприємців Ян Візнер, заявляє, що Чехія без українських робочих рук сьогодні не може обійтися.

"У нас в країні вільних людей вже взагалі немає. За рахунок залучення українців ми отримуємо необхідні кадри для виконання вже укладених контрактів і запланованих на майбутнє замовлень. І так у підприємств з цим повно турбот, адже вони повинні забезпечити виконання всіх умов, передбачених програмою "Режим Україна". Йдеться про житло для працівників, фінансові кошти на виплати зарплат і так далі", – додав він.

Надрукувати
мітки:
коментарів