Поділитись:

Ціни на продукти: чого очікувати в серпні

Понеділок, 31 липня 2017, 10:15
Ціни на продукти: чого очікувати в серпні

Продукти харчуваання в Україні за цінами наздоганяють європейські, і за підрахунками соціологів, українці половину свого заробітку витрачають саме на харчі.

Про це повідомляє facenews.ua.

З початку літа свиняча вирізка подорожчала на 25 гривень – від 100 до 125 грн/кг, биток яловичини на 10 грн – від 135 до 145 грн/кг, курятина здорожчала на 3 грн – до 73 грн/кг.

При суттєвому подорожчанні більшості груп продуктів харчування ціни на яйця залишаються стабільними –10-12 гривень за десяток, залежно від виробника.

За даними Держстату, з початку скасування державного регулювання цін на соціальні продукти з 1 липня ціни зросли на 14 найменувань зі списку 23-х соціальних продуктів харчування (рис, хліб житній, яловичина, свинина, птиця, сало, борошно пшеничне, ковбаси, молоко, сметана, масло вершкове, сир м'який, олія соняшникова, цибуля).

Більш-менш стабільні ціни поки що залишаються на "соціальний" хліб: 12,14 грн/кг пшеничного з борошна першого ґатунку та 11,98 грн/кг – житній хліб.

Подешевшали в основному сезонні овочі (картопля, капуста, морква, буряк). Капуста білокачана за останній тиждень подешевшала на 4 грн – до 6-8 грн/кг, тоді як всередині липня ціни на цю продукцію доходили до 12 грн/кг. Буряк подешевшав на 2 грн – до 7 грн/кг, гречка – на 1 грн – до 24 грн/кг, морква – на 1 грн – до 13 грн/кг.

Цибуля до останнього тижня тримала високу ціну на рівні 7- 8 грн за кг. Однак в останні дні цибуля стала дешевшою в середньому на 30 %. Наразі на ринку з'явилася цибуля по 5 -6 грн/кг. Виробники зізнаються, що активно знижувати ціни вони змушені через надлишок цибулі на ринку, оскільки в продаж, крім ранньої продукції, вже почала надходити цибуля більш пізніх сортів. При цьому значну частину пропонованих обсягів становить некондиційна продукція, якість якої знизилася через несприятливі погодні умови. Однак навіть після цінового зниження цибуля в Україні коштує в середньому вдвічі дорожче, ніж наприкінці липня 2016 року.

На інші несезонні продукти ціни потроху на 1-2 % ідуть вперед. Причина нинішньої дорожнечі – через морозну весну. Врожай ранніх овочів запізнився, але зниження цін вже відбувається. В серпні овочі відкритого ґрунту і яблука нового врожаю подешевшають на 20-30 %, наприклад, кілограм картоплі закріпиться на рівні 3-4 грн. Яблука із нинішніх 25 опустяться до 15 гривень.

До 10 % зросте вартість гречки. Адже цьогорічний урожай прогнозується на рівні 166 тис. тонн, що на 6 % менше за минулорічний. Це не критично, але на цінах відобразиться.

За даними Держстату, якщо порівнювати з червнем минулого року, то протягом року в Україні виробництво йогурту, молока та сиру скоротилось на 6,6 %. Причому найбільше скорочення фіксується в останні кілька місяців. Все це штовхає вгору і так високі ціни на молочні продукти.

До того ж з початку липня дещо збільшилися закупівельні ціни на молоко. Якщо 30 червня закупівельна ціна молока екстра-класу в середньому становила 7,76 грн/кг, першого ґатунку – 7,44 грн/кг, то 25 липня закупівельна ціна молока екстра-класу становила 8,06 грн/кг, першого ґатунку – 7,54 грн/кг.

В Україні виробництво свіжого чи охолодженого м'яса свинини у червні 2017 року скоротилося на 7 %, порівняно з травнем цього року — до 19,8 тис. тонн.

Надрукувати
мітки:
коментарів