Поділитись:

Набув чинності закон про обов'язкове встановлення лічильників опалення та води

Середа, 02 серпня 2017, 18:18
Набув чинності закон про обов'язкове встановлення лічильників опалення та води

В Україні набув чинності закон "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", який визначає правові, економічні та організаційні засади забезпечення комерційного, у тому числі розподільного, обліку послуг з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання.

01 серпня закон був опублікований в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" і набув чинності на наступний день після опублікування, тобто сьогодні, 02 серпня.

Цим Законом запроваджується обов'язковий облік тепла і води. Завдяки обліку населення платитиме лише за спожиті ресурси. Запровадження норм цього Закону дозволить контролювати ефективність реалізації заходів з енергоефективності. Все це має сприяти зменшенню витрат споживачів на оплату комунальних послуг.

Відповідно до закону, такі лічильники мають бути встановлені операторами зовнішніх мереж до 1 жовтня 2018 року (для житлових будинків) або до 1 жовтня 2017 року (для нежитлових будівель).

Для багатоквартирних будинків обов'язковим є оснащення індивідуальними приладами обліку або приладами-розподільниками показників споживання теплової енергії. Такі лічильники повинні бути встановлені до 1 жовтня 2018 року (для нежитлових будівель із кількома споживачами – до 1 жовтня 2017 року).

Окрім того, закон забороняє приєднання до мереж нових будівель, які не обладнані зазначеними лічильниками.

Документ також встановлює, що розрахунки за комунальні послуги повинні здійснюватися виключно на підставі даних комерційного обліку, що гарантує доступ до таких даних для споживачів.

Надрукувати
мітки:
коментарів