Поділитись:

Ціна на автогаз зростає: що робити водіям

Вівторок, 22 серпня 2017, 11:55

З 18 липня по 21 серпня роздрібні ціни на пропан-бутан зросли на 1,5 грн та перевищили позначку 15 грн за літр.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

За першу половину серпня оптові ціни на пропан-бутан виросли на 63 % та перетнули межу 24 тис. грн за тонну.

Це абсолютний рекорд за всю історію спостережень. Менше, аніж за місяць, ціна на скраплене паливо зросла в півтора раза.

Наприкінці липня середня роздрібна ціна на зріджене паливо становила 10,81 грн/літр. Приблизно на такому рівні вона трималася від травня. Останнє настільки різке підвищення ціни на скраплений газ спостерігалося в квітні 2015 року, однак тоді ціни так і не досягли 15 грн за літр.

Але подібний стрибок ціни був майже в цей же час рік тому. З 23 серпня 2016 року почався ріст, який досягнув піку 23 вересня – 13,16 грн/літр. Потім ціна почала падати.

Зміна ціни на скраплений газ протягом року

Чому автогаз так стрімко подорожчав та чи варто переобладнювати автомобіль "під газ"?

Свого не вистачає, завозити стало складніше

Експерт та головний редактор профільного видання "НефтеРынок" Олександр Сіренко заявив, що потреби вітчизняного ринку складають 140-150 тис. тонн щомісячно. Лише 20 % місячної потреби забезпечують українські виробники, решту ж доводиться завозити.

Сіренко пояснює здорожчання скрапленого газу підвищенням попиту з боку населення.

"В Україні дорогий бензин. Навіть при зниженні світових цін на нафту в квітні-липні цього року, бензин в нашій країні так і не подешевшав. Тому все більше людей переходять на автогаз. Це й провокує компанії підвищувати ціни", – розповів він.

Окрім того, зазначає експерт, зараз скраплений газ використовують не лише автомобілісти, а й зернові трейдери.

Ускладнюють ситуацію на ринку автогазу зміни в імпорті. Сіренко зазначає, що основними постачальниками в Україну скрапленого газу є Росія, Білорусь та Казахстан. Близько 60-80 % імпорту, за оцінками експерта, припадає саме на РФ. А там нещодавно запровадили обмеження для експортування зрідженого газу в Україну.

"По суті, дозвіл завозити газ в Україну отримали лише два російські гравці – "Роснефть" та компанія Курченка. Оскільки Курченко в Україну постачати відмовляється, залишається всього одна компанія", – пояснює Сіренко.

Що ж до Білорусі, то вона нездатна забезпечити потреби українського ринку сповна.

"Часто буває так, що під виглядом білоруського в Україну завозять російський газ від компаній, яким зась продавати в нас", – зазначив експерт.

Казахстану завозити пропан-бутан до нас досі було не надто вигідно через дороговизну транспортування. Але тепер, з підвищенням ціни, Україна викликає більше інтересу. Те саме з західними постачальниками – Польщею, Литвою та Румунією.

Немає де зберігати

До прикладу, з Польщі завозити паливо доводиться залізницею. Оскільки різниться ширина колій, доводиться затримувати поставки через їх зміну.

Зараз поставки здійснюють й морем – Сіренко зазначає, що в Україну вже заїхало 7-8 танкерів.

"Там є газ з різних країн: Росія, Казахстан, Єгипет", – сказав він.

Видається, що проблему могла б вирішити завчасна поставка та зберігання газу на складах, однак такий варіант теж обмежений.

"Скраплений газ потребує особливих умов зберігання, задля цього потрібні газосховища. А в Україні наразі таких лише 30 % від потреб ринку", – зазначає Сіренко.

Асоціація газових трейдерів в Україні пояснює проблеми ринку ще й тим, що цистерни зі зрідженим газом часто затримують на митниці, пояснюючи це складнощами в оцінюванні палива.

Також ціну на пропан-бутан навмисне завищують заправки, щоб "не залишитися сухими" (не опинитися без палива).

"Якщо людина потребує, вона купить й так", – пояснює логіку Сіренко.

Окрім того, на ринку заправних станцій суттєво зменшилась конкуренція.

"Кількома місяцями раніше в Києві відбулася так звана "зачистка" заправних станцій, профінансована Нафтогазовою асоціацією України. В результаті зі столичного ринку пішло близько 300 гравців, а право торгувати автогазом залишилося лише у великих компаній", – каже Сіренко.

Експерт також вказує на парадокс. Виявляється, в Україні досі не розроблено правил розміщення заправних станцій з пропаном-бутаном. Тобто, де-факто вони поза законом.

"Але правила демонтажу таких станцій чітко встановлені", – каже Сіренко.

Спрогнозувати рівень цін на газ в майбутньому Олександр Сіренко не взявся, пояснюючи, що ціна змінюється чи не щогодини та залежить від великої кількості факторів.

Враховуючи, що переобладнати автомобіль "під газ" зараз вартує близько 300-500 євро, поки така заміна має раціональне підгрунтя, але поступово його втрачає. Перевагою зрідженого палива перед традиційними безнином та дизелем є те, що його неможливо "розвести".

До росту ціни вартість літру газу була більш ніж в два рази меншою за літр бензину. Тоді як газу на 100 км витрачається лише в 1,2-1,4 рази більше. Тому ціна газу навіть в 15 грн/літр поки залишається прийнятною для економії водіїв.

Надрукувати
мітки:
коментарів