Поділитись:

Сюрпризи Трудового кодексу: за що тепер можна втратити роботу

Вівторок, 22 серпня 2017, 13:54

На українському ринку праці очікуються зміни. Розроблений Кабміном законопроект нового Трудового кодексу прийняли в першому читанні. Комітет з питань соціальної політики підготував документ до другого читання. Особливу увагу приділили підставам для відсторонення і звільнення з роботи.

Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Вакцина, медичний огляд і усунення

У разі прийняття закону в запропонованому варіанті, відсторонити від роботи зможуть працівника, який знаходився в контакті з інфекційним хворим, наприклад, під час грипу. Тобто, якщо ви поспілкувалися з людиною, у якого грип, – працювати не будете.

Також відсторонити можуть співробітників, які відмовилися від вакцинації і медогляду.

Є ще один варіант. Коли під час медичного огляду виявилося, що співробітник не в змозі виконувати роботу. Природно, що в документі не вказано, за чий рахунок будуть оплачуватися медичні огляди.

Працівник може бути усунений через те, що він "порушує нормальну роботу юридичної особи". Поняття "нормальна робота" ніде не трактується. Кожна юридична особа є господарем цього положення. Наприклад: якщо співробітник спізнюється на 5 хвилин, тепер буде вважатися, що він порушує нормальну роботу підприємства і буде усунений.

Нові причини для звільнення

Нових підстав для звільнення тепер чимало. Це може призвести до серйозних маніпуляцій з боку роботодавців. Звільнити зможуть за:

  • незадовільний стан здоров'я;
  • незадовільну кваліфікацію, яка підтверджується атестацією;
  • відмова від щеплення або проходження медичного огляду;
  • втрату працездатності;
  • за обман.

Якщо чоловіка призивають в армію (до 43 років), на наступний день після подачі заяви його зобов'язані звільнити.

Також запроваджується нова причина – звільнення за обман. У документі зазначається, що в разі отримання людиною роботи, яку він не зможе виконувати, його звільнять. Наприклад, при прийомі на роботу кандидат на посаду вказав невірні дані або прибрехав в резюме.

У разі скорочення штату роботодавець повинен попередити свого співробітника мінімум за 2 місяці в письмовому вигляді. Крім того, працівник після попередження про скорочення в робочий час має право шукати нову посаду і ходити на співбесіди, при цьому відображатися це на його заробітній платі не буде.

Тепер повідомити про своє звільнення співробітник повинен всього за 3 дні, а не як раніше – за 2 тижні. Зробити це можна буде електронною поштою, а не особисто.

Що стосується відпустки, то тепер вона становить 28 днів замість 24. Умови, за якої роботодавець повинен буде заплатити співробітнику за невикористану відпустку при звільненні, порушені не були.

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
11 березня 2024
07 березня 2024
15:50
05 березня 2024
15:02
10:13
29 лютого 2024
28 лютого 2024
12 лютого 2024
08 лютого 2024
06 лютого 2024