Поділитись:

Назвали найбільш прибуткові державні компанії

Вівторок, 22 серпня 2017, 18:34

Станом на кінець 2016 року портфель 94 найбільших держкомпаній отримав чистий прибуток в розмірі 26,4 млрд грн, у порівнянні зі збитком на рівні 53 млрд грн за результатами 2015 року. Загальна балансова вартість активів портфелю держкомпаній складала 1,4 трлн грн, що майже на 22,8% більше, ніж на кінець 2015 року.

Про це повідомляє "Урядовий портал".

Зростання показника чистого прибутку портфелю ТОП-100 держпідприємств за результатами 2016 року зумовлене головним чином ростом показників чистого прибутку обмеженого числа найбільших компаній у нафтогазовому, електроенергетичному секторах і секторі машинобудування. Таким чином, 5 компаній (НАК "Нафтогаз України", КБ "Південне", Адміністрація морських портів України, ДП "Національна енергетична компанія "Укренерго та ПАТ "Укргідроенерго") сукупно згенерували чистий прибуток 35,9 млрд грн, тоді як інші 89 компаній портфелю сукупно показали збиток 9,5 млрд грн.

"У нас є ілюзія, що державні підприємства – це кури, які несуть золоті яйця. Але, як показує практика, українські держпідприємства, які працюють на вільному нерегульованому ринку – не дуже конкурентоспроможні", – пояснює перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Так, найбільш суттєвий ріст продемонструвала нафтогазова галузь, чистий прибуток якої за результатами року склав 22,5 млрд грн, у порівнянні зі збитком на рівні 36,3 млрд грн у аналогічному періоді 2015 року. Подібне зростання можна пояснити реформуванням цінової політики НАК "Нафтогаз", який фактично самостійно формує фінансовий результат всього нафтогазового сектору.

"Ми бачимо значне покращення фінансових результатів у машинобудівній галузі, але якість цих прибутків залишає бажати кращого. Так, наприклад, КБ "Південне" на папері отримало чистий прибуток 4,3 млрд грн. Цей результат сформувався внаслідок бухгалтерського відображення кредиту, який погасило для конструкторського бюро Міністерство фінансів, – пояснює Максим Нефьодов. – Насправді дохід від реалізації продукції "Південного" значно менший, ніж його витрати і бюро за результатами 2016 отримало б чистий збиток".

Надрукувати
мітки:
коментарів