Поділитись:

Чи зміниться в Україні якість зв'язку після запуску 4G

Четвер, 24 серпня 2017, 09:50

Минулого тижня Кабінет Міністрів схвалив впровадження технології LTE для мобільного зв'язку четвертого покоління в діапазоні 1800 МГц.

Відповідний дозвіл закріплено постановою уряду Про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України, – пише "Новое время".

У четвертому кварталі 2017 року Національна комісія, яка регулює сферу зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) проведе конкурс на видачу ліцензій в діапазоні 1800 МГц, а в діапазоні 2600 МГц на початку наступного року. Власне, продаж цих ліцензій і надасть можливість впровадити послугу мобільного зв'язку в стандарті 4G.

І якщо все піде за планом, то вже влітку 2018 року у великих містах з'явиться зв'язок четвертого покоління. Зараз якість мобільних послуг далеко не найкраща. Абоненти часто скаржаться на складності з'єднання, обрив дзвінка на початку або протягом розмови.

Чи зможе новий стандарт для України змінити по-справжньому якість мобільного зв'язку, розповіли оператори ринку і регулятора.

Петро Чернишов, президент Київстар

Частота 1800 МГц дозволяє створити гарне покриття там, де живе велике скупчення людей. А на авто- та залізничних трасах, у селах, в цьому діапазоні не вийде створити гарне покриття 4G. Для того, щоб там створити гарне покриття, нам потрібні будуть додаткові частоти. У тих місцевостях, де не буде відразу хорошого покриття 4G, швидше за все, у людей дуже мало таких телефонів, які підтримують цей стандарт. Тобто це не буде таким терміновим завданням. Спочатку будуть два конкурси з продажу частот для запуску 4G, а після них, як ми сподіваємося, буде третій, де будуть продаватися частоти 900 МГц, технічна нейтральність на них. І коли це станеться, я думаю, у другому кварталі наступного року, тоді різко покращиться покриття 3G по країні. А ось з 4G питання постане, я думаю, років через два. Тому що як тільки ми покращимо покриття 3G, тим людям, які живуть в маленьких селах, їм вже буде добре. А ось коли їм буде погано – це коли буде масове споживання на таких територіях – на дорогах, в селах і так далі. Я думаю, що до цього моменту держава нам продасть ще частоти. Тому що в Європі все саме так і було. Коли ємність мережі приходила до свого максимуму, держава в цей момент виставляла на тендер ще частоти, оператори їх купували і збільшували потужність мережі. Ось так має відбуватися, якщо все розумно.

Олександр Животовський, голова Національної комісії регулювання зв'язку та інформатизації

Всі ті проблеми, які накопичувалися роками, полягають в розподілі радіочастотного спектру. Є дві проблеми. Перша проблема – це фрагментація. Це коли шматочки частот роздавали різним операторам і вони зараз виглядають як клаптикова ковдра. А для впровадження 3G або LTE повинні бути чіткі рівні смужки. Це перша проблема. Інша проблема – це концентрація, коли у одного з операторів більше частот, ніж в іншого оператора. Третя проблема частоти на 800 МГц і 900 МГц – це спеціальні користувачі, тобто армія, яка також використовує ці діапазони. Інтереси цих користувачів теж треба враховувати. З огляду на це, коли ми говоримо про 1800 МГц і 2600 МГц, чому ми пускаємо їх першими – тому що там не працюють військові та простіше розібратися з цим діапазон. А в 800 МГц і 900 МГц набагато складніше в тому сенсі, тому що там, крім операторів мобільного зв'язку, є ще інші користувачі. І це такий клубок проблем, які треба вирішити. Якщо ви пам'ятаєте процес щодо 3G, там процес конверсії полягав в тому, що військові поступово звільняли ті частоти. І приблизно такий же механізм будемо робити для цих низьких діапазонів.

Олег Проживальський, директор з корпоративного управління і контролю Vodafone Україна

По-перше, мережа 3G – це такий революційний перехід до нової технології, який дає високу швидкість, що можна відеосигнали передавати і так далі. Щодо 4G – це не такий революційний перехід, але швидкість на один порядок збільшиться. Буде кращий відеосигнал, буде швидше передаватися інформація і можна буде вводити інші послуги, які недоступні в мережах 3G. Колись, настане такий час, коли ми будемо покривати автодороги і на цих дорогах їздитимуть машини без водія. Швидкість реакції в мережах 4G дозволяє це зробити. Всі провідні оператори вже побудували мережу, так звані базові станції 4G Ready. Тобто зараз не потрібно буде робити великі зусилля як було з 3G, можна запускати зв'язок четвертого покоління і на тих базових станціях.

Надрукувати
мітки:
коментарів