Поділитись:

Ціна на автогаз: зміни за останній рік (інфографіка)

Вівторок, 29 серпня 2017, 13:35
Ціна на автогаз: зміни за останній рік (інфографіка)

Ціна на автогаз: зміни за останній рік (інфографіка)

За останній тиждень ціна скрапленого газу на українських заправках зросла на третину порівняно з початком року: експерти запевняють, що незабаром ціна палива відіграє назад, політики збирають акції протесту, а автомобілісти викладають додаткові 4 гривні за кожен літр палива.

"Слово і Діло" підготувало інфографіку про те, як змінювалася ціна зрідженого газу за останні 12 місяців.

За останній рік інші види автомобільного пального не показували таких стрибків вартості, як автогаз за кілька тижнів серпня: його ціна підскочила більш ніж на 4 гривні, а на деяких заправках навіть більше.

На думку паливних експертів, такий стрибок пов'язаний, у першу чергу, з дефіцитом зрідженого газу на ринку – значна частина поставок автогазу на український ринок зав'язана на Росію (до 50 %).

Ціна на автогаз: зміни за останній рік (інфографіка)

Нещодавно РФ залишила це право лише за "Роснефтью", яка працює через швейцарську компанію-посередника, і знизила обсяги поставок цього палива майже вдвічі, приблизно до 40 тисяч тонн на місяць.

Крім того, на білоруських заводах, з яких також поставлялися значні обсяги зрідженого газу, почався дуже своєчасний ремонт, що й призвело до дефіциту та ажіотажного попиту на паливо.

Щодо газу вітчизняного видобутку, то на сьогодні Україна, за різними даними, може забезпечити лише близько 20-27 % потреб ринку.

Ще однією причиною різкого підвищення ціни, на думку експертів, є відсутність великих сховищ зрідженого газу в Україні, які могли б наситити ринок на час коливання ціни, та зниження залежності від РФ.

Надрукувати
мітки:
коментарів